nieuws

A 27 krijgt geluidswal met zonnecellen

bouwbreed

Nederland krijgt zijn eerste geluidswal met zonnecellen.

De vier meter hoge wal komt langs de snelweg A27 bij De Bilt. Over een lengte van 500 meter zullen bovenin de betonnen muur zonnepanelen worden bevestigd. De geluidswal kan ten behoeve van twintig huishoudens stroom aan het energienet leveren.

Dit initatief zal tijdens de nationale zonne-energieconferentie, die donderdag begint, bekend worden gemaakt. Volgens Rijkswaterstaat is het idee voor een geluidswal met zonnecelpanelen afkomstig uit Oostenrijk en Zwitserland. In die landen zijn de zonnecellen in een later stadium op de geluidswallen aangebracht. Het verschil met Nederland is dat de cellen in Oostenrijk en Zwitserland geen geluidswerende functie hebben.

“De toekomst zit in de alternatieve energiebronnen. Hoe meer er gebruik van wordt gemaakt des te goedkoper wordt deze energie.” Volgens Rijkswaterstaat begint de bouw van de muur in november en wordt het po op 1 april 1994 in gebruik genomen. De uitvoering gaat tweeeneenhalf miljoen gulden kosten, waarvan 40 procent aan het zonnecelgedeelte wordt besteed. Dit deel wordt voor meer dan de helft gefinancieerd door de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu.

Reageer op dit artikel