nieuws

ZFH geeft hsb integraal weer op personal computer

bouwbreed

De stichting Zweeds-Finse Houtinformatie (ZFH) vraagt op de Bouwbeurs’93 Utrecht aandacht voor het computerprogramma hsb op pc, de Trapriset (The Swedisch Timber Prize) en de herkomst en verwerking van het Zweeds- Fins vure- en grenehout.

Met de pc ontdekt men spelenderwijs de mogelijkheden van toepassing van de vermelde houtsoorten. Het is een gebruiksvriendelijk programma.

Het biedt alle gewenste informatie over de mogelijkheden van houtskeletbouw. Het betreft een CAD-programma. Er zijn een heleboel principedetails van hsb in opgenomen, waarop willekeurig naar behoefte is in te grijpen. Met een druk op de knop zijn plattegronden, doorsneden en details in beeld te brengen, waarop men ook nog kan inzoomen.

Wat in beeld verschijnt is tevens te printen. Zo kan men aan de hand van rekenvoor beelden bouwtechnisch en bouwfysisch elk probleem inzake hsb aanpakken. De informatie met de vele mogelijkheden zijn ondergebracht op een diskette van 3,5 inch.

De Trapriset is een in 1967 in het leven geroepen prijs om een goede houtarchitectuur te bevorderen. De prijs is nog steeds begerenswaard, omdat er een geldprijs aan vast zit van 75000 Zweedse kronen.

Voor wat de herkomst en verwerking van het Zweeds-Fins vurehout aangaat wordt niet alleen gekeken naar de herkomst, maar ook naar de toekomst. Om zicht te houden op de kwaliteitseisen voor vuren heeft het Centrum voor Houttechnologie in opdracht van de ZFH, de kwaliteitseisen van vuren in een rapport samengebracht, dat bij De Zweeds-Finse Houtinformatie uit Amsterdam is te verkrijgen.

Bernhardhal stand 3300

Reageer op dit artikel