nieuws

Winters weer houdt aan

bouwbreed

Gisteren was het Sint Matthijs.

Eeuwen geleden, toen februari nog hekkesluiter van het jaar was, was het de laatste dag van het jaar.

Na de kalenderhervormingen is Sint Matthijs verworden tot het einde van de winter (‘Sint Matthijs werpt de eerste hete steen in ’t ijs’ zegt de Volksweerkunde) hetgeen in Noord-Holland en Nord Friesland (Duitsland) werd gevierd met het ‘schoonen der velden en het ontsteken van vuuren’.

Actueel is het einde van de winter echter nog niet in zicht. Vorig jaar Carnavalswarmte (op Schrikkelzaterdag maxima tot bijna 18 gr C); dit jaar nemen aan het eind van februari de sneeuwkansen weer toe en waarschijnlijk wordt het ‘snachts opnieuw vorstig. Vandaag en morgen valt de neerslag vooral in het westen van het land hoofdzakelijk in de vorm van regen bij tot 4 gr C-5 gr C oplopende temperaturen.

Woensdagmiddag onverwacht veel sneeuw in oostelijk Nederland (Barger Compascuum 4 centimeter) onder invloed van zuidwestwaarts trekkende sneeuwbuien uit de Duitse Bocht en gisternacht minima tot -9 gr C en boven de sneeuw zowaar -12 gr C.

Weersverwachting voor vrijdag: Overwegend bewolkt en later vooral in het westen en zuidwesten kans op regen of sneeuw. Middagtemperaturen rond 4 gr C.

De wind waait uit het noordwesten en is meest matig. In het oosten een zwakke, veranderlijk wind.

Reageer op dit artikel