nieuws

Vakbonden informeren leden gezamenlijk over cao-onderhandelingen

bouwbreed

De vakbonden gaan vanaf vandaag hun leden informeren over de vastgelopen caoonderhandelingen. CNV, FNV en het Zwarte Corps opereren gezamenlijk. “We gaan onze leden voorbereiden op ongetwijfeld moeilijke onderhandelingen” , verklaart Wim Kwappenberg, districtsbestuurder Hout- en bouwbond CNV, desgevraagd.

De drie vakbonden bezoeken alle bouwplaatsen in Nederland. Als voorbereiding hierop werden gisteren alle kaderleden van de Hout- en Bouwbond CNV in het district Rotterdam op de hoogte gebracht van de problemen die zijn gerezen met de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers.

Kwappenberg: “Leden en nietleden zullen we informeren waar het precies is fout gelopen. We zullen ook onze inzet nog eens toelichten.”

De districtsbestuurder is woest over uitlatingen van minister De Vries (SoZaWe) dat de nullijn moet worden gehanteerd.

“Door deze opmeringen verstiert de minister het onderhandelingsklimaat” , meent Kwappenberg. “De essentie is niet de loonsverhoging van 2,5 procent, maar de reparatie van de wao en verbetering van de werkgelegenheid. Met dit soort opmerkingen krijgen werkgevers een steun in de rug van een partij die niet bij de gesprekken is betrokken. De Vries kan pas achteraf de cao beoordelen.”

De CNV-bestuurder is van mening dat SoZaWe zich beter druk kan maken om de werkgelegeheid in de bouwnijverheid. Er ligt een plan om voor 500 langdurig werklozen en voor 100 allochtonen extra arbeidsplaatsen te creeren.

Rustpauze Of op korte termijn de partijen tot overstemming komen, valt te betwijfelen. Nu de gesprekken eerder deze week zijn vastgelopen is een rustpauze voor onbepaalde tijd ingelast. “Binnen mijn Rotterdamse regio heb ik geen signalen ontvangen dat op korte termijn met de onderhandelingen wordt begonnen. Overigens wil ik niet dat het uitdraait op acties. Ook de werkgevers in de Rotterdamse regio hebben mij al laten weten, dat ze niet zitten te wachten op stakingen. Met creativiteit kan best uit deze impasse worden gekomen.”

Reageer op dit artikel