nieuws

Uitstekende Studio/paperback over Venturi en Scott Brown

bouwbreed

In de reeks Studio/paperbacks van het Verlag fur Architektur is een actueel nieuw deel over het Amerikaanse architectenbureau Venturi, Scott Brown and partner verschenen. Daarin is recent werk als de National Gallery in Londen en het niet gerealiseerde Expopaviljoen voor Sevilla opgenomen. Het boek illustreert opnieuw de veelzijdigheid van de ontwerpers.

Robert Venturi (1925) en zijn vrouw Denis Scott Brown (1931) behoren momenteel tot de bekendste architecten van Noord-Amerika. Robert Venturi ontving in 1991 de prestigieuze Pritzker-prijs. Beide architecten werken al lang samen, waarbij Scott Brown vooral de stedebouwkundige kanten van de ontwerpen ter harte gaan.

Beiden hebben ook de nodige spraakmakende publikaties op hun naam staan. ‘Complexity and contradiction’ is een boek van Robert Venturi dat sedert de verschijning in 1966 herhaalde malen is herdrukt, maar ook in vele talen is uitgeveven. ‘Learnig van Las Vegas’ verscheen in 1977 en werd geschreven met Scott Brown en S. Isenour. Het zijn boeken die historische en hedendaagse ontwerppraktijk in samenhang met elkaar brengen. Daarbij tonen zij zich tegenstanders van Mies van der Rohes motto Less is more, dat zij tegenspreken met het motto ‘minder is niet meer’ waarin ze vooral de complexiteit van het ontwerpen naar voren brengen.

De teksten van Venturi hebben altijd veel discussie uitgelokt, waarbij de ontwerper al snel ingedeeld werd bij de postmodernisten. Dat begrip is ongeveer even vaag als high tech- of deconstructivistische architectuur. Maar het werk van Robert Venturi en Denise Scott Brown is te veelzijdig om het in een vakje weg te stoppen. In de Studio/paperback wordt dat opnieuw duidelijk. In een korte inleiding wordt het praktische werk gesitueerd tegen de theoretische publikaties, die overigens verrassend veelkleurig zijn. Zo schreef Venturi verschillende artikelen over de Finse architect Alvar Aalto, waarvan men soms sporen in het praktische werk aantreft.

Naast vrijstaande villas, soms midden in de natuur, hebben de ontwerpers voor verschillende onderwijsinstellingen uiteenlopende grotere ontwerpen gemaakt. In het boek treft men ook de verschillende museale ontwerpen aan, die overi gens niet allemaal zijn gerealiseerd.

Het materiaalgebruik van de architecten is vaak fascinerend, zoals de woningen die vrijwel geheel zijn afgewerkt met houten shingles, als gekloofde

en. Elders pasten zij zeer uiteenlopende vormen van metselwerk in baksteen toe, vaak met een specifieke eigen interpretatie van het gebruik in verschillende kleuren en/of versieringen. Dat geldt ook voor een weidewinkel (temidden van asfaltschapen) die zij ontwierpen. De gesloten bouwmassa heeft een utilitaire staalconstructie met een gevelhuid van geemailleerd staal waarin een patroon van rode en witte bloemen is opgenomen. Het zijn specifiek Amerikaanse ontwerpopdrachten die ogenschijnlijk ‘makkelijk’

vorm zijn gegeven, maar zich intussen wel degelijk onderscheiden van de dagelijkse middelmaat in de Verenigde Staten.

Daarmee geeft deze Studi/paperback een uitstekende documentatie als achtergrondinformatie over de ontwerpers van de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Carolina Vaccaro en Frederic Schwartz:’Venturi, Scott Brown und Partner’. Uitgekomen in de reeks Studio/paperback van het Verlag fur Architektur, Zurich 1992.

Formaat:16,7 x 24,3 cm, 208 blz. ISBN: 3 7608 8134 3.

Prijs:(ingenaaid) Zw.Fr.

44,00.

WVH

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels