nieuws

Tweede ontwerp toren Den Haag

bouwbreed

Nadat een eerder door Haagse gemeentediensten geinitieerde kantoortoren van 135 meter hoogte naast het ministerie van VROM veel tegenstand ondervond van welstandscommissie, monumentenzorg en Hagenaars, liet opdrachtgever MBO een tweede ontwerp maken. Ook hiervoor tekende de Londense vestiging van het Amerikaanse architectenbureau Kohn, Pedersen, Fox.

Het plan bestaat nu uit een laagbouw van vier verdiepingen, aansluitend op belendende kantoorgebouwen. De toren van 135 meter hoogte is vervangen door een toren van 107 meter aan de zijde van het Centraal Station, waarvan alleen de bovenste vijftig meter vanuit het centrum boven het silhouet van het Binnenhof zichtbaar blijft. De tweede toren aan de Oranje Buitensingel is 72 meter hoog. Op de begane grond zijn winkels gedacht terwijl de doorgang vanaf stationszijde naar de binnenstad een openbaar karakter zal krijgen. MBO verwacht er 30 tot 40 kantoren in onder te brengen naast een conferentiecentrum en horecafaciliteiten. Het gebouw met een vloeroppervlak van 55000 m2 biedt onderkomen aan circa 1800 werknemers. Inmiddels is de bouwvergunning aangevraagd. Men verwacht dat deze in het midden van dit jaar afkomt.

Reageer op dit artikel