nieuws

Tekenprogramma keukens op proef in gebruik

bouwbreed Premium

VOAC Automatisering te Kesteren ontwikkelt een computerprogramma voor het tekenen van keukens.

Het draait op proef bij een keukenhandelaar in Haarlem en Zaandam en komt over ongeveer twee maanden op de markt.

Volgens G. van Beuningen, consulent bij VOAC, is het programma gebaseerd op ArCAD, een zelf ontwikkeld pakket voor het tekenen van interieurs in drie dimensies. Bij het keukenprogramma behoren bibliotheken, waarin de onderdelen van de verschillende keukenfabrikanten opgeslagen zijn. Het is niet mogelijk om zelf een bibliotheek te maken; die worden door VOAC gemaakt op grond van de gegevens van de leveranciers.

Tijdens het tekenen staat links op het scherm zon bibliotheek, rechts ziet men een plattegrond en aanzicht van de keukenruimte. De onderdelen worden van links naar rechts geplaatst. Ze ke vervolgens verschoven, verwijderd of aangepast worden. Om een indruk te krijgen van de keuken zijn er zes standaard perspectieven. “Maar het is ook mogelijk vanuit elk gewenst standpunt een perspectief te maken” , aldus Van Beuningen.

Offerte Als de keuken getekend is, kan de keukenhandelaar een tekening en een offerte printen. De tekeningen zijn opgeslagen als HPG-files en ke ook met een modem verstuurd worden.

ArCAD is geschreven in C en het administratieve gedeelte in Dataflex 3.1. Uitwisseling met andere programmas, zoals AutoCAD of DBase, is niet voorzien. De output bestaat dus altijd uit tekeningen op papier of afgedrukte lijsten. Het keukenprogramma van VOAC is reeds in gebruik bij een meubelfabrikant in Slowakije. De eerste versie voor Nederland was in september gereed.

“Maar daar waren we nog niet tevreden over” , licht Van Beuningen toe. “Daarom wordt het nu beproefd door een Nederlandse keukenhandelaar.

We verwerken zijn opmerkingen in het pakket.” Het pakket wordt daardoor overigens niet ‘intelligent’. De keukenhandelaar moet zelf zijn kennis inbrengen en beoordelen of de keuken volgens tekening uitgevoerd kan worden.

De bibliotheken zijn in het Nederlands geschreven, de commandos van het programma zijn in het Engels. “We ke het programma ook in het Nederlands leveren” , aldus Van Beuningen. “Wat de prijs betreft, de keukenhandelaar moet rekenen op ca.f.20000 voor de software, inclusief twee tot drie bibliotheken. De hardware moet tenminste bestaan uit een MS-DOS computer van het type 486, met vier Mbyte werkgeheugen.”

Reageer op dit artikel