nieuws

Rockwool gaat steenwol uit bouw recyclen

bouwbreed Premium

Rockwool presenteert op de Bouwbeurs’93 zijn inzamelings- en recyclingplannen voor steenwol uit de bouw.

Dit doet het bedrijf al jaren voor de tuinbouwsector. Nu komt derhalve de bouw aan de beurt.

Het inzamelingssysteem wordt zodanig opgezet, dat bouw- en sloopafval van steenwol een nieuw leven tegemoet gaan.

Tevens introduceert het bedrijf uit Roermond een groot aantal nieuwe systemen en produkten, voor isolatie, vloer en gevelbekleding.

Het bedrijf toont onder andere zijn prefab ribcassettevloer met steenwolisolatie. Daarmee is een thermische isolatiewaarde te bereiken van minimaal R 3,5 m2K/W. Verder beschikt het bedrijf over een serie zwevende vloerplaten, die goed zijn toe te passen als tussen laag bij ‘zwevende dekvloeren’. Deze zorgen voor een goede isolatie tegen contactgeluiden.

Voor het dak is een renovatietoepassing te zien van dakplaten op een bestaand dak met grindbelasting. Het voordeel daarvan is, dat de dakbedekking niet behoeft te worden verwijderd. Dat bespaart sloopkosten en vermindert de belasting van het milieu. Bovendien verhoogt het gratis de isolatiewaarde van het dak aanzienlijk. Het betreft onder andere de extra stevige dakplaat 358. De toplaag van deze steenwolplaat met zware persing, is versterkt met weefsel.

Daardoor is het dak na de renovatie goed te belopen. De Rockwool dakplaat 358 is voorzien van een versterkte bitumenimpregnering en een wegbrandfolie. Voor de dakrenovatie is ook de Rockwool Hardrock plaat, een steenwol dakplaat met een extra drukvaste bovenlaag te gebruiken.

Ze zijn zowel op met grind be laste daken als op bitumenafwerkingen toe te passen.

Voor het bekleden van staalconstructies heeft het bedrijf recent een groei doorgemaakt in de Conlit-serie. Deze is geconcretiseerd in de Conlit-Pplaten, de Conlit-A en de Conlit-S, welke laatste met respectievelijk aluminiumfolie en glasweefsel zijn bekleed. De nieuwe pin-fixing maakt deel uit van deze ontwikkelingen.

Boeiboorden Voor het renoveren van boeiboorden heeft Rockwool Rockpanel op de markt gebracht.

Dit is een dampopen boeideel.

Deze is direct over de oude bekleding aan te brengen. Het basismateriaal bestaat uit steenwol, maar heeft dezelfde bewerkingsmogelijkheden als hout. Het boeideel bestaat uit GT- (Green Technology) gevelbekleding. Deze is voorzien van een rabatprofilering en eenzijdig van een ‘watergedragen’ dampdoorlatende coating.

De basis van steenwol is onder zeer hoge druk samengeperst.

Daardoor hebben vocht en warmte geen invloed meer op de stabiliteit. De toplaag is in veel kleuren aan te brengen.

Vanaf oppervlakken van 450m2 is er keuze uit zeshonderd kleuren. Ook kan men de Rockpanel zelf in de gewenste kleur schilderen. Het Rockpanel is volgens Rockwool duurzaam als steen en geheel te be- en verwerken als hout.

Vervolgens heeft Rockwool Lapinus BV zijn bouwwijzer en bestekservice uitgebreid met de Stabu 2-diskette. Deze sluit aan op de bestaande systemathiek van de Stabu-bestekteksten. De diskette gaat vergezeld van een folder met een zoekstructuur.

Boeiboord afgewerkt met dampopen Rockpanel.

Dakplaten op geballast dak maken sloop overbodig.

Irenehal-stand 3188

Reageer op dit artikel