nieuws

Presentatie MBI Beton in vorm van houten ei

bouwbreed

De vorm van een ei is de vorm van de toekomst. Daarom presenteert MBI Beton haar produkten tijdens de Bouwbeurs in en om een uit hout en plywood vervaardigd ei.

Het ontwerp kreeg de eerste prijs in een competitie tussen studenten, ex-studenten en coordinatoren van het Berlage Instituut en afgestudeerden van de Gerrit Rietveldacademie.

Het ei kwam als beste inzending uit de bus omdat “het ontwerp een duidelijke architectonische oplossing biedt” , aldus de jury. “Los daarvan geeft het ook een sterk concept voor advertising gedurende de beurs. Het ei is gemaakt van een houtconstructie, bekleed met plywood. Door deze benadering krijgt het ontwerp een verleidelijke kwaliteit:exact het benodigde effect om mensen gedurende een zeer grote en drukke bouwbeurs toch te ke boeien.”

Boekenplank De jury liet zich door het ei verleiden, hoewel zij in eerste instantie unaniem de voorkeur gaf aan een boekenplank, gevuld met betonstenen in alle kleuren en maten. “Het idee van een boekenplank met betonstenen is zeer sterk, zeker bruikbaar en het ontwerp van de stand is zeer functioneel” , is het oordeel van de jury over de inzending van Henryk Zubel en Andrezej Duda.

Na intensieve bestudering en lange discussie koos men toch voor het ei, een ontwerp van Miodrag Milan Mitrasinovic, niet in de laatste plaats wegens de achterliggende filosofie. “Hedendaagse reclame is gebaseerd op beelden, niet op het produkt zelf” , aldus Mitrasinovic in een toelichting. Uitgaande van de slogan ‘Bouw de toekomst met ons… MBI!’

koos hij voor het beeld van een ei, als “metafoor van de toekomst. Het is de krachtigste vorm die we kennen, naar bin nen gekeerd, gesloten, met een wereld van binnen die de buitenwereld op een zeer gevoelige en poetische wijze aanvoelt” , aldus Mitrasinovic.

Overname Aanleiding tot de prijsvraag was de recente overname van Bredero Beton BV, fabrikant van de bekende B2blokken, door MBI Beton A.J. van der Meijden BV, producent van betonstraatstenen en betonmetselstenen. “De bedoeling is om middels het gebruik van de specifieke materialen voor de standbouw het samengaan van de twee producenten te symboliseren” , aldus een toelichting bij de prijsvraag. “Het karakter van de produkten moet met zijn vorm, kleur en structuur sterk spreken. Op de vloer liggen MBI betonstenen en het geheel moet een sfeervolle, moderne uitstraling hebben.”

De jury bestond uit prof. ir. H. Hertzberger (voorzitter), prof. ir. J. Coenen, M. van Driel, J. Langenberg (commercieel directeur van MBI Beton) en prof. E. Miralles A.R.Q. In een eerste ronde werden uit de zestien inzendingen de kanshebbers voor de eerste prijs en voor de nominaties gekozen. In een tweede ronde werd de eerste prijs toegekend. In een derde ronde tenslotte kregen zes inzendingen het predikaat ‘genomineerd’, op grond van hun zeer goede architectonische concept. Het waren ‘Shelf’ (de boekenplank), ‘Parallel Lines’ van Inge Bobbink en Arthur Labree, ‘Goodfellas’ van Evert Crolls en Vasa Perovic, ‘BIM’ van Dirke Engelen en Odd Overdahl, ‘Fusion’ van Kaoru Suehiro en ‘Trapped Void’ van Tom Corsellis.

Bernhardhal 2 Stand 5080

Plattegrond van ‘Shelf’, met links de boekenplank met stenen en blokken.

Plattegrond van ‘The Egg’, de stand van MBI Beton tijdens de Bouwbeurs.

Reageer op dit artikel