nieuws

Pegasus biedt in terrein veilige hoge werkplek

bouwbreed

Met de import van de Pegasus AT52T door Van der Staay BV, Ter Aar, die al eerder de Thwaites-dumpers opnieuw voorstelde, doet ook deze terrein-hoogwerker zijn herintrede op de Nederlandse markt.

Het is al weer wat jaartjes geleden, om precies te zijn oktober 1987, dat de Vertikaal Transportdagen in Zandvoort werden gehouden. Het was op deze machinedagen dat we met de Pegasus-hoogwerker voor het eerst kennis maakten.

Dat Van der Staay de vertegenwoordiging voor ons land van Pegasus verwierf is niet echt verwonderlijk als men weet dat dit machinemerk deel uitmaakt van Thwaites Ltd.

De AT in de type aanduiding geeft al aan dat we hier te maken hebben met een all-terrain machine, een echte terreinsjouwer die niet direct om een vlakke verharde ondergrond vraagt. Daartoe is hij uitgerust met een vierwielaandrijving met automatische transmissie en vierwielbesturing die ook naar wens kan worden teruggebracht tot een enkele gestuurde as.

Dit aandrijvingssysteem gekoppeld aan een grote verticale wielbeweging van de vooras van 380 mm en 290 mm hoge bodemvrijheid verleent de ma chine een goede terreinvaardigheid. Het hiervoor benodigde motorvermogen wordt geleverd door een 36 kW (48 pk) watergekoelde diesel die tussen de assen onder de machine is gehuisvest.

Een viertal hydraulische stempels is in het chassis geintegreerd en worden voor transport binnen de 1950 mm chassisbreedte getrokken. Ze worden onafhankelijk van elkaar bediend en verlenen de hoogwerker ook in geaccidenteerd terrein een volledig horizontale opstelling.

De vlakke onderwagen draagt boven de achteras een draaikrans waarop de draaikolom voor de knikmast ligt afgesteund. Dank zij de bijzondere vouwconstructie van de hefmast is deze voor transport over de lengte van het voertuig neer te klappen tot een rijhoogte van 2,75 meter.

Volledig opgericht bereikt hij een hoogte van 14 meter zodat een werkhoogte wordt verkregen van rond de 16 meter. Met het hydraulisch telescoperende knikdeel komt de hoogwerker tot een grootste horizontaal bereik van ruim 7 meter. En dan is nog een belasting tot 215 kg toegestaan, voldoende om twee man met gereedschappen in de 1100 x 750 mm grote werkgondel een veilige werkplek te bieden.

Over de weg bereikt de 3850 kg zware AT52T via drie schakelstanden een maximale rijsnelheid van 34 km/h.

Reageer op dit artikel