nieuws

Parlement oorzaak van daling woningbouwkrediet

bouwbreed Premium

De vraag naar woningbouwkredieten is drastisch gedaald sinds vorig jaar mei in het Duitse parlement de discussie over de huurverhoging begon. Aanvankelijk zou de verhoging 30% in drie jaar moeten bedragen. Momenteel lijkt de voorkeur uit te gaan naar een maximum van 20%.

De discussie lijkt vooralsnog niet afgelopen. De christendemocratische coalitiepartij wil niet verder gaan dan een verhoging van 15% terwijl de liberale coalitiegenoten in elk geval 20% in meerdering willen brengen. De bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, wil eveneens niet verder gaan dan 15%. In de bondsraad hebben de sociaal-democraten de meerderheid. De Duitse hypotheekbanken menen dat de voorgenomen ingreep in het huurrecht de bereidheid te investeren in de bouw van huurwoningen ernstig benadeelt.

Kopers van een woning ke sinds kort gebruik maken van de renteverlaging die de hypotheekbanken doorvoerden. Een hypotheek voor tien jaar vergt momenteel een rente van iets meer dan 8%. Volgens de hypotheekbanken zit er voorlopig geen verdere daling in.

Reageer op dit artikel