nieuws

Ontkisten met ketting en hydraulische pomp

bouwbreed

Op de Bouwbeurs laat Maco Hendriks BV een voltunnelbekisting zien, die is te ontkisten met een ketting en een hydraulische oliedrukpomp.

Doorsnede van de vernieuwde voltunnelkist van Maco.

Deze aanpassingen van de bestaande voltunnelkist zijn uit de praktijk voortgekomen.

Voorheen werd in plaats van een ketting een pijp als afstandhouder gebruikt. Die pijp bleek in de weg te zitten, men moest er steeds overheen stappen. De ketting ligt ongebruikt op de bodem en wordt slechts aangetrokken bij het ontkisten.

Het spannen van de ketting gebeurt met de hand. Daardoor trekken de wanden iets naar binnen en wordt de constructie ontkist. Voor het ontkisten van de (dak)vloer werd tot nog toe een handlier gebruikt. Die is vervangen door een mechanisme met een handbediende hydraulische pomp. “Zon oliedrukpomp is ook gebruikelijk bij vrachtwagens, als krik” , aldus J. van Zoeren, adviseur bij Maco Hendriks.

De stalen voltunnelbekisting, in de kleuren blauw en geel, heeft nog een aantal bijzondere kenmerken. De bovencentering ontbreekt bij de zijwanden. Na het storten hoeft het beton daar dus niet extra afgewerkt te worden. De toog van de kist past zich automatisch aan aan de overspanning van de vloer. De uitrijrail zit vast aan de tunnel en de wielstellen staan los op de vloer, zodat de ruwheid van de ondergrond geen problemen oplevert.

Maco Hendriks vraagt ook aandacht voor een produkt, dat reeds lang bestaat. “Het is de mechanische spouwbekisting” , aldus Van Zoeren. “De vraag naar die bekisting neemt toe. We hebben laatst een spouwbekisting van 4,3 meter hoog geleverd, een uitzondering.”

De spouwbekisting wordt gebruikt voor het maken van ankerloze spouwmuren.

De Maco spouwkist heeft diagonale sleuven. Wordt hij opgetrokken, dan wordt hij vanzelf smaller.

Wordt hij neergezet, dan stelt hij zichzelf in op een spouwbreedte van 60 mm.

Reageer op dit artikel