nieuws

Leerlingen demonstreren innovatie in grondverzet

bouwbreed

Leerling-machinisten van het Samenwerkingsverband voor Praktijkopleidingen (SPO) in Oisterwijk hebben vrijdagmiddag een demonstratie gegeven van een nieuwe techniek in het grondverzet. Zij demonstreerden hun publiek hoe een bouwterrein wordt geegaliseerd via automatische laserbesturing.

De innovatie voor het grondverzetbedrijf werd ontwikkeld door de firmas Bouw/Laser en Ahlmann BV. De bedrijven stelden gedurende een maand shovels en laserapparatuur beschikbaar alsmede een instructeur.

De bedoeling is dat de leerlingmachinisten op deze manier al in een vroeg stadium worden geconfronteerd met het gebruik van nieuwe technieken, die waarschijnlijk over enige tijd op grote schaal in de bedrijfstak worden ingevoerd, aldus coordinator J. van Oort van het samenwerkingsver band in Oisterwijk dat voor West- en Midden-Brabant opleidt.

Snel te leren Voor de bedrijven is het een kans om te laten zien dat het omgaan met de lasergestuurde apparatuur makkelijk te leren is. Veel bedrijven in de gww hebben namelijk, aldus De Bakker van Bouw/Laser, een zekere angst voor automatisering. “Ze denken dat het veel tijd en geld kost om hun personeel ermee om te leren gaan.

Met deze demonstratie willen echter laten zien dat zelfs machinisten die nog in opleiding zijn dit snel onder de knie hebben. Daarnaast proberen we duidelijk te maken dat lasergestuurd egaliseren veel tijd bespaard. Het gelijk maken van grond zonder laser kan eigenlijk alleen maar handmatig ‘met een latje. Dat kost tijd en dus geld.”

Hoeveel sneller met een lasergestuurd egalisatieblad gewerkt wordt is volgens De Bakker moeilijk aan te geven.

“Maar het zal toch gauw zon 50% van de tijd schelen” , zo voegt hij eraan toe.

Volgens Van Oort is de demonstratie bedoelt als een ‘stukje verruiming’ van de opleiding.

“We proberen als samenwerkingsverband op een aantal zaken die in de bedrijfstak spelen vooruit te lopen. Naast het kennis laten maken met nieuwe technieken, proberen we ook het begrip veiligheid in de praktijkopleiding te integreren. Wij maken gebruik van gereedschappen die een verbetering in de arbeidsomstandigheden aanbrengen.”

Vroeger twee mensen Marcel van Rooij, tweedejaars in de primaire opleiding machinist, zegt het “wel makkelijk”

te vinden om met de lasergestuurde apparatuur om te gaan.

Aan de rand van het te egaliseren terrein waar hij zijn demonstratie geeft staat de apparatuur opgesteld, die de computer in de kabine aangeeft hoe hoog het egalisatieblad moet staan.

“Je hoeft eigenlijk niet veel te doen. Zonder laser heb je voor dit werk tenminste twee mensen nodig. Nu doet de computer alles.”

Reageer op dit artikel