nieuws

KLM-kantoor prijzenswaard

bouwbreed Premium

Het poteam dat de renovatie van het KLM-hoofdkantoor te Amstelveen heeft verzorgd, ontving gisteren de eerste Renovatieprijs voor de categorie ‘utiliteitsbouw’. De jury beschouwt het po, met een investering van f.65 miljoen, als een goed voorbeeld van integrale renovatie. Volgens de jury is architect Martien van Goor uit Amsterdam, samen met Aronsohn Raadgevende ingenieurs BV te Rotterdam, IBB Kondor Leiden BV en Geerdink Aannemersbedrijf BV uit Den Haag, er in geslaagd de leefbaarheid van het kantoor aanzienlijk te verhogen. Onder meer zijn er vides aangebracht die zorgen dat er meer (dag)licht in de gangen komt (foto). Volgens het renovatieteam was het kantoorgebouw uit 1968 al een high-tech gebouw voor die aanduiding was uitgevonden.

De toen gekozen techniek kon echter niet voorkomen dat er een ingrijpende renovatie nodig was. De dichte aluminium puien met enkel glas, zijn vervangen door geisoleerde aluminium gevelkozijnen, waarvan een groot aantal ramen zijn te openen. Door zonwerend dubbel glas toe te passen, was het mogelijk de oorspronkelijke zonwering met markiezen te laten vervallen. Hierdoor ontstaat een veel fraaier gevelbeeld, zo is de visie van de jury.

Behalve het KLM-hoofdkantoor zijn eveneens de renovatie van het Burgerziekenhuis te Amsterdam (categorie ‘herbestemming’) en een complex van 435 woningen te Overschie (‘hergebruik’) met de Renovatieprijs bekroond.

Zie ook de Beurspost.

Reageer op dit artikel