nieuws

JCB biedt ruime instap op eenarmige skidsteer

bouwbreed

JCB heeft op de Britse beurs Hirex niet een maar gelijk twee nieuwe skidsteerloaders geintroduceerd. Het was al geruime tijd bekend, dat JCB in Rocester achter de schermen werkte aan de ontwikkeling van een schranklader, met een enkele hefarm. Tot nu toe was het de vraag wanneer JCB met dit type schranklader op de markt zou verschijnen.

Thans blijkt dat JCB de Hirex 93 op Wembley als een geschikte gelegenheid heeft gezien voor de introductie van zijn nieuwe produkten. Hoewel nog weinig informatie omtrent de machines kon worden verkregen, gaat het vermoedelijk om een schranklader met een capaciteit van 500 kg en een met een maximum bedrijfslast van 650 kg.

Zoals mocht worden verwacht heeft de producent afstand genomen van het beproefde schranklader concept, in die zin, dat het standaard ontwerp heeft plaatsgemaakt ten gunste van een enkelvoudige hefarmconstructie voor de laadbak. De substantieel versterkte hefarm met geintegreerde bakcilinder en bakondersteuning biedt de machinebestuurder een ongekend ruime toegang tot een aan de linkerzijde van de cabine aangebrachte deur.

Ook in de motorkeuze is JCB een andere weg ingeslagen.

Beide schrankladers zijn voor zover bekend uitgerust met een milieuvriendelijke 33 kW, 1,9 liter dieselmotor van Peugeot, dezelfde krachtbron die ook is te vinden in de kleinere Peugeot-automobielen.

Deze motor is gekoppeld aan een hydrostatische transmissie die de aandrijving verzorgt van de vier afzonderlijke wielmotoren.

Ook ten aanzien van de besturing en bediening heeft JCB volledig nieuwe wegen bewandeld. Voetpedalen voor de rijaandrijving ontbreken in de nieuwe schrankladers. Alle rij- en laadbakfuncties worden bestuurd door middel van twee kleine servo-bediende handels.

De linkerhandel verzorgt de rijaandrijving, de rechter de bakhefarm en bakcilinder. De bediening van de aanbouwwerktuigen en aanvullende hydrauliek gebeurt met een knop op de rechter bedieningshandel.

De bedieningsman bestuurt zijn machine vanuit een ROPS–/Fops-cabine die naar wens in een ruim beglaasde uitvoering is te leveren. Volgens de fabrikant is de 650 kg-machine een directe opponent voor de 753 van Bobcat. Melroe, fabrikant van de Bobcat schrankladers, is in dit segment marktleider en zag zijn verkopen over 1992 ten opzichte van het jaar daarvoor met 1000 machines toenemen tot in totaal 10000 stuks.

Reageer op dit artikel