nieuws

Italiaanse bank Sace verdacht van corruptie

bouwbreed Premium

Terwijl de paus het Italiaanse volk oproept hun laatste greintje vertrouwen in de overheid niet te verliezen, schrijft de procureur van Rome zijn dagvaardiging tegen de leiding van Sace, de exportbank van de Italiaanse staat. De beschuldiging zal mogelijk luiden:ambtsmisbruik, afpersing en corruptie.

De gouden contracten van Sace op de Cariben worden onderzocht.

Vitorio Mele, de hoofd-procureur van Rome, zei het al een paar dagen geleden: “Het onderzoek naar Sace is een snelkookpan die op het punt staat te exploderen.” Zijn plaatsvervanger heeft gisteren de mogelijke beschuldigingen geformuleerd:corruptie, afpersing en ambtsmisbruik.

Het onderzoek heeft betrekking op een serie investeringen van grote Italiaanse ondernemingen in Zuid-Amerika, die Sace zou hebben ‘verzekerd’

tegen enorme hoeveelheden geld. Een groep Italiaanse ondernemers zou contracten hebben afgesloten met Zuid-Amerikaanse landen voor de levering van diensten en werken.

Dezelfde ondernemers hebben vervolgens een verzekeringsdekking gekregen van Sace voor het geval dat betrokken regeringen niet in staat zouden zijn om te betalen voor de overeengekomen werken.

Tot zover niets vreemds, ware het niet dat door het openbaar ministerie is geconstateerd, dat in enkele gevallen Sace de Italiaanse contracten verzekerde voor een waarde die zelfs het bruto nationaal produkt (BNP) van het betrokken land oversteeg. Met andere woorden; als de Zuid-Amerikaanse regering niet zou betalen voor de levering, zou Sace aan de Italiaanse onderneming een bedrag terugbetalen dat zelfs hoger zou zijn dan het BNP van het betreffende land.

Het grootste deel van deze contracten hebben betrekking op de bouw van grote hotels en commerciele centra. In een geval gaat het om de levering van een elektriciteitscentrale. Met deze ‘politiek’ is volgens de magistratuur van Rome de kas van Sace in de afgelopen jaren 15000 miljard lire lichter geworden.

Rekenkamer De gebeurtenissen hebben ook de aandacht gekregen van de onderzoeksrechter van de Italiaanse Rekenkamer. Hij zal de eventuele betrokkenheid van personen in overheidsdienst nagaan, in het bijzonder de boekhouders van de Rekenkamer. Het is deze procureur-generaal, Emidio Di Giambattista, die recent is beschuldigd van het laten verzanden van delicate onderzoeken naar geldverkwisting van de staat.

Een Nederlandse overheidsdelegatie is onlangs nog op bezoek geweest in Rome om te onderhandelen met Sace over het Arubaanse hotelfiasco. Op het moment dat Nederland met Sace praat over de financiele afwikkeling, wordt even verderop in de ‘eeuwige stad’

een justitieel onderzoek uitgevoerd naar het verleden van deze bank.

Reageer op dit artikel