nieuws

Hoogleraar techniek voorziet overschot aan ingenieurs

bouwbreed Premium

Voor ingenieurs en andere technisch hoog opgeleiden dreigt eerder een overschot dan een tekort. Nederland doet er dan ook beter aan goed opgeleide ingenieurs voort te brengen dan te streven naar een ongebreidelde groei van het aantal.

Dat zegt prof.dr. P. Lemstra, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, in een interview met het blad Opinie van de vereniging van universiteiten VSNU. Lemstra is voorzitter van het technisch en natuurwetenschappelijk overleg binnen die vereniging.

De hoogleraar vindt de alom verwoorde roep om meer ingenieurs, onder andere door minister Ritzen van Onderwijs en de werkgevers, volstrekt achterhaald. Dat vermeende tekort is volgens hem gebaseerd op de situatie in de jaren tachtig, toen het met de Nederlandse industrie nog goed ging.

Vooral de chemische industrie had toen veel geld om in wetenschappelijk onderzoek te investeren en daarvoor waren wetenschappelijk opgeleide technici nodig. Dat geld is er echter niet meer. De open grenzen met oost-Europa hebben niet geleid tot meer exportmogelijkheden, maar juist tot import van goedkope goederen die tot een crisis in de Westeuropese chemische en staal industrie hebben geleid.

Nederland kan volgens Lemstra dan ook maar een conclusie trekken:het is beter zich te concentreren op kwaliteit dan op kwantiteit. Ingenieurs uit andere Europese landen ke zich overal vrij vestigen, zodat de Nederlandse ingenieurs alleen nog goede kansen maken als ze zich positief onderscheiden door hun opleiding.

Reageer op dit artikel