nieuws

Hoge Spoorbrug Zwolle wordt gerestaureerd

bouwbreed Premium

De gemeente Zwolle en de Nederlandse Spoorwegen hebben besloten tot restauratie van de Hoge Spoorbrug in Zwolle. De 110 jaar oude brug zal hiertoe komend weekend geheel uit elkaar worden gehaald.

De 110 jaar oude brug kent een unieke constructie. De Hoge Spoorbrug is daarom in 1989 op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. De constructie onderscheidt zich voor de kenners door de aanwezigheid van zogenaamde lensliggers; de ‘halve oogjes’ waarmee de brug aan beide zijden word vastgehouden.

De Zwolse brug is nog de enige van dit type voetgangersbrug in Nederland die, met een lengte van 100 meter, over een breed spoorwegcomplex voert.

Alle overige ooit gebouwde exemplaren in ons land zijn in de loop der tijd gesloopt. De kosten van de operatie bedraagt f.1,4 miljoen. NS en de gemeente Zwolle nemen beide de helft van de kosten voor hun rekening.

Wil de Hoge Spoorbrug ook voor de toekomst zijn waarde behouden dan is, aldus de gemeente Zwolle, restauratie dringend noodzakelijk. Op het moment is er namelijk sprake van achterstallig onderhoud.

Wanneer nu niet wordt ingegrepen zal de brug in de nabije toekomst niet langer dienst ke doen. Dank zij de komende restauratie kan de brug weer dertig jaar mee, zo is de verwachting.

‘Milieu

De Hoge Spoorbrug zal in drie delen uit elkaar worden gehaald. Hiertoe worden reusachtige, vijfhonderd tons kranen ingezet. De delen worden vervolgens afgevoerd naar Dintelmond waar RZB de oude verflagen er af zal stralen en de te vernieuwen onderdelen zal inventariseren. De eigenlijke constructieve restauratie zal Strukton in Maarssen voor zijn rekening nemen.

De keuze van de NS en Zwolle om de restauratie elders te laten uitvoeren is met name ingegeven door milieu-aspecten.

Door de werkzaamheden aan de brug zal er namelijk een grote hoeveelheid lood uit de verflagen vrijkomen. Bovendien is het vanwege het vele treinverkeer ter plaatse uitsluitend mogelijk om ‘snachts te werken.

Het verwijderen van de brug heeft plaats in de nachten van 27 op 28 februari en 28 februari op 1 maart. Bedoeling is dat de brug in juli weer op haar oude plaats staat.

Reageer op dit artikel