nieuws

Herstel bouwindustrie VS verloopt traag

bouwbreed

De contracten voor nieuwe bouwpoen in de Verenigde Staten zijn in december met 3% gedaald, zo meldt F.W. Dodge in zijn jongste rapport. Dat is een nieuw teken dat de situatie in de Amerikaanse bouwindustrie wel beter wordt, maar dat deze zich na de afgelopen jaren wel heel langzaam herstelt.

Ondanks de daling van december was het resultaat over het hele jaar redelijk. De totale waarde van alle bouwactiviteiten bij elkaar was $246,9 miljard, een stijging met 7% vergeleken met 1991 en de eerste stijging sinds 1989. De huizenbouw liep in december opnieuw voorop bij het herstel, er werd daar 11% meer gebouwd.

Maar de niet-residentiele bouw daalde met 14% en de activiteiten in de openbare en utiliteitsbouw zakte met 18% terug.

Robert A. Murray, vice president voor economische zaken van F.W. Dodge, noemde het een zwak jaar voor het herstel in de bouwindustrie. De bouwactiviteiten begonnen het jaar goed, maar in het voorjaar raakte de vaart eruit en pas in het laatste kwartaal kwam er een voorzichtige nieuwe opleving.

1992 was desondanks een redelijk jaar, vooral vergeleken met de dalingen van respectievelijk 9% en 6% in 1990 en 1991. Maar, zo merkte Murray op: “In 1983, het eerste jaar van het economisch herstel bij de vorige cyclus, stegen de activiteiten met 24%.” De groei in woningbouw in december was vrijwel uitsluitend het gevolg van meer activiteit in de sector van eengezinshuizen.

De markt voor appartementsgebouwen is erg zwak; er is nog steeds een overschot. De niet-residentiele bouw daalde door verdere verzwakking van de economie, waardoor winkels minder verkopen en kantoren niet worden uitgebreid.

Dodges Murray ziet echter toch een lichtpuntje: “De correctie voor het teveel aan commerciele en kantoorruimte is nu bijna afgelopen.” Al waarschuwt hij dat een echte verbetering waarschijnlijk nog een jaar op zich zal laten wachten.

De stemming bij de bouwindustrie in de VS is echter redelijk optimistisch. De hypotheekrente blijft nog steeds laag en men heeft goede hoop, dat president Clinton binnenkort nieuwe plannen zal aankondigen voor het broodnodig herstel van de infrastructuur in de VS.

Reageer op dit artikel