nieuws

Globe Theatre

bouwbreed Premium

Barry Schneider Onder een autosloperij op de zuidelijke oever van de Thames in Londen, werden verleden jaar de restanten gevonden van het beroemde Globe Theatre. Dit theater, waarvan Shakespeare aandeelhouder was, werd in 1593, nu vier eeuwen geleden, gebouwd. Het brandde in 1613 af tijdens een voorstelling van Hendrik VIII, werd herbouwd en in 1644 gesloopt. Van dit bouwwerk zijn nu de fundamenten ontdekt.

Deze werden hersteld en dit jaar zal worden begonnen met de tweede fase van de restauratie.

Voor die herbouw is veel geld nodig maar gelukkig staat de Royal Shakespeare Company (RSC) volledig achter het restauratieplan. In de geboorteplaats van William Shakespeare, Stratford upon Avon, beschikt men sinds 1986 over drie theaters waar toneelstukken van de beroemde inwoner worden gespeeld. Het in 1986 gebouwde theater The Swan, dat 430 plaatsen telt, verrees op de ruine van een gelijknamig theater dat in 1926 door brand werd verwoest. De twee andere theaters van de RSC zijn het Royal Shakespeare Theatre met 1500 stoelen en het Studio Theatre met 150 plaatsen. Voor het 12000 inwoners tellende Stratford is Shakespeare (1564-1616), eeuwen na zijn dood een zeer grote bron van inkomsten. Het stadje zal daarom ook een behoorlijke som bijdragen tot de redding van het Globe Theatre.

De belangstelling voor Shakespeares geboorteplaats is enorm. Aan Amerikanen en Canadezen ontbreekt het nimmer en de propaganda van de Shakespeare-industrie in beide landen schijnt op doeltreffende manier te worden gevoerd. In Dallas (Texas) werd een schouwburg geopend die het Shakespeare Theatre is genoemd. Stratford werd gevraagd om een handvol aarde en wat water uit de Avon. Met veel plichtplegingen werd door de gemeente Stratford een kistje aarde overhandigd aan de Amerikaanse consul evenals een aluminium flesje met het gevraagde water. De Conard Line vervoerde de pakjes gratis naar New York, waar een lid van het Britse consulaat ze verder verzond naar Dallas.

Aldaar werd de plechtigheid van het dopen van de schouwburg met de aarde en het water via radio en tv uitgezonden en nog dagen later konden de liefhebbers langs de relikwieen defileren.

De Amerikaanse olie-erfgenaam Gordon Getty schenkt zon f.3,5 miljoen aan de herbouw van William Shakespeares Globe Theatre. Aan de gift is de voorwaarde verbonden dat de Britse regering voor de overige f.8 miljoen zorgt die voor de verbouwing nodig zijn. Ook van Canadese zijde laat men zich niet onbetuigd. Daar werd enkele jaren geleden tussen London en Stratford in Ontario aan het riviertje de Avon in 1952 een Festival Theatre gebouwd. Het eerste stuk dat een jaar later in dit theater werd opgevoerd was Richard III van Shakespeare. Sir Alec Guinnes speelde daarin de hoofdrol en meer dan 2000 gasten woonden deze voorstelling bij. In de loop der jaren groeide dit aantal en tussen juni en oktober kwamen er verleden jaar 0,5 miljoen bezoekers, meer dan veertigmaal het aantal inwoners van Stratford. Het is een vaste gewoonte dat de bezoekers het standbeeld van Shakespeare met bloemen versieren. Van de opbrengst van het Festival gaat een groot gedeelte dit jaar naar het Restauratiefonds Globe Theatre.

Reageer op dit artikel