nieuws

Durisol elementen nu ook geschikt voor gevels

bouwbreed Premium

De Durisol akoestische plafondelementen, voorheen Dumex elementen, zijn door Veldhoen nu ook geschikt gemaakt voor toepassing als geluidabsorberende gevelelementen voor onder andere de industriele bouw. Verder heeft het bedrijf de voegen van de Fenox- en Ranox-gevelelementen aangepast aan de wensen van architecten.

Absorbtiegrafiek van Durisolelement. Testrapport Peutz is beschikbaar.

Durisol wandpanelen voorzien van hol- en dol profilering voor aansluiting.

Ranox-elementengevel met nieuwe voeg en oppervlakteafwerking.

Dat zijn de belangrijkste noviteiten, die het bedrijf op de beurs presenteert. De directeur A.J. Veldhoen vond het eigenlijk jammer, dat de toepassing van de sterk akoestisch isolerende elementen zich beperkte tot de dak- en plafondafwerking. Daarom heeft het bedrijf Veldhoen Raalte uit de plaats Raalte, besloten de elementen aan te passen voor de gevelbouw. Ze zijn daartoe aan de langzijden voorzien van eeh hol- en dol-profilering, waardoor ze op elkaar gestapeld, een sterk akoestische wand vormen. De elementen zijn maximaal 5500 mm lang, 600 mm breed en 200 mm dik. Aan de buitenzijde zijn de voorzien van een dichte betonlaag van ongeveer 20 mm dik. De rest, dus ongeveer 180 mm, is van het bekende fijnvezelige Durisol houtvezelbeton.

Geluidabsorberend De buitenzijde is af te werken met elk type gevelconstructie of beplating. De binnenzijde van de elementen kan naturel blijven of in een kleur naar wens worden gespoten.

De elementen zijn thermisch isolerend maar vooral sterk geluidabsorberend. In het frequentiegebied van 125-4000 Herz heeft het element

gemiddeld geluidabsorbtiecoefficient van 85%. Dat betekent dat de elementen heel geschikt zijn voor het construeren van wanden van lawaaiige fabriekshallen, drukkerijen, bottelarijen en dergelijke.

Voegen Van de verticaal te plaatsen gevelelementen voor bedrijfshallen en dergelijke Fenox en Ranox, heeft Veldhoen de voegconstructie veranderd.

Tot op heden kenmerkten de elementen zich door een tamelijk brede voegconstructie.

Voor veel architecten vormt dat geen bezwaar, omdat zij juist het lijnenspel van de elementen in hun ontwerp gebrui ken. Er zijn echter ook architecten, die de voeg te breed vinden. Daarom heeft Veldhoen de voegconstructie veranderd door een T-profiel in de messingkanten van de elementen aan te brengen, waardoor de voeg aanzienlijk is versmald. Ook heeft het bedrijf de afwerking van de toplaag van de Ranox-elementen uitgebreid. Deze kan bestaan uit de bekende uitgewassen grindlaag, maar nu ook uit witte cement en een toplaag van heel fijn blank glas. Dit glas wordt verkregen door recycling van blankglasprodukten. De wand krijgt daardoor een fijn reflecterend aanzien.

Margriethal-stand 2039

Reageer op dit artikel