nieuws

Cutterzuiger ‘Laurum’ met satelietverbinding

bouwbreed

Vorige week werd door De Groot Nijkerk BV een door dit bedrijf gebouwde cutterzuiger officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar Ballast Nedam Baggeren BV te Zeist. De demontabele zuiger van het type DCZ 350 is samengesteld uit een aantal transportabele componenten met standaard container-afmetingen. Ondanks zijn respectabele capaciteit van 2000 m3/uur laat de zuiger zich daardoor eenvoudig en economisch per as vervoeren.

Conventionele spudpalen zijn niet toereikend voor het op grote diepte cutteren van zand.

Om die reden wordt vaak gekozen voor de zogeheten ‘Christmastree, het cutteren op drie staaldraden aan de spiegel van de zuiger.

Ook de in gebruik genomen nieuwe zuiger ‘Laurum’ van Ballast Nedam is van dit type.

Voor de aandrijving is gekozen voor de meest geavanceerde apparatuur.

De besturing gebeurt met behulp van twee aan boord geinstalleerde computers. Ruimtevaartachtige technieken ondersteunen het D.G.P.S.

plaatsbepalingsysteem van het schip. Met behulp van een op de vaste wal geplaatste antenne- ontvanger wordt informatie over de ligging van de zuiger via een sateliet ontvangen.

Met de computer worden de ontvangen gegevens verwerkt en de positie van het schip op beeldscherm gevisualiseerd.

De nauwkeurigheid van de plaatsbepaling is uitzonderlijk groot en is overal ter wereld minder dan 500 mm. Een gyro-kompas dat onder meer metingen verricht ten aanzien van de zwaaihoek, voert eveneens zijn gegevens in de computer in. Doordat de hydraulische lieren via de computer volgens een vooraf ingebracht baggerprogramma worden bediend wordt het cutterwerk volledig automatisch uitgevoerd.

Voor de computer zijn overigens nog meer taken weggelegd. Zo worden ook de dieselmotoren, de pompen en de hydraulische installatie elektronisch bewaakt en bediend. Alle informatie die de zuigerbaas nodig heeft kan hij op het beeldscherm aflezen.

De Laurum is van het type catamaran, opgebouwd uit 2 x 3 drijverpontons, met een totale lengte van 53 meter. De cutterzuiger komt tot een zuigdiepte van maximaal 40 meter waarvoor hij beschikt over een geinstalleerd dieselvermogen van 1200 kW (1630 pk). Voor het zuigen op deze grote diepte is op de ladder een onderwaterzandpomp geplaatst met een vermogen van 200 kW, die wordt ondersteund door een hydraulisch aangedreven snijkop van 55 kW (70 pk).

De grootste pompcapaciteit ligt rond de 2000 m3/uur zandwatermengsel. Bij de zuiger behoort een op het land opgesteld tussenstation met een geinstalleerd motorvermogen van 575 kW (785 pk), die vanaf de zuigerradiografisch wordt bediend en door middel van de boordcomputers bewaakt.

Reageer op dit artikel