nieuws

Bouwnijverheid krijgt breder prognose-model

bouwbreed Premium

In opdracht van het ministerie van VROM werkt de Erasmus Universtiteit aan twee prognose-modellen voor de bouwnijverheid. Met deze instrumenten ke conjuncturele voorspellingen voor de bedrijfstak worden gedaan.

Tijdens de opening van de Bouwbeurs ’93 kwam minister Alders met de eerste voorzichtige resultaten van de zogenaamde bouwbaromete. De vakgroep makro-economie van professor dr.ir. A.J.M. van Miltenburg toont in dit model de toekomstige ontwikkelingen van de totale bouwnijverheid.

“We zijn met dit softwareprogramma in staat een aantal kwartalen vooruit te kijken. Zo constateren we dat de bouwnijverheid de eerste twee kwartalen van dit jaar nog iets zal inzakken. Deze terugval wordt gecompenseerd door de te maanden van 1993. Ik denk dat dit jaar een normale situatie zal gaan opleveren.

Overigens wordt nog gewerkt aan de verdere verbetering van dit model.” Naast deze bouwbarometer werkt Van Miltenburg ook aan een model waarmee direct de extrene gevolgen voor de bouwnijverheid ke worden doorgerekend. Dit model is een verfijning van de prognose-modellen die de Nederlandse Bank en het Centraal Planbureau hanteren.

“Dit model toont wat de specifieke gevolgen voor de bouwindustrie zijn als bijvoorbeeld de rentevoet daalt” , verklaart Van Miltenburg. “We zijn ook in staat de gevolgen van caoafspraken door te rekenen. Het gaat hier wel om een model dat de totale bouwnijverheid afdekt en niet de gevolgen van een specifieke sector blootlegt.”

Volgens zijn collega prof. dr.

J.M.J.F. Houben, hoogleraar economische organisatievormen van de bouwnijverheid aan de Erasmus Universiteit, is er grote behoefte aan onafhankelijke onderzoeken die zich op macro-niveau begeven, een terrein dat volgens Van Miltenburg het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid links heeft laten liggen. Houben: “De discussie over de bouwnijverheid begeeft zich vaak op deelgebieden, zoals de woningbouw of gww. Het veroorzaakt een onrust die het beeld van de totale bouwnijverheid vertroebelt. Het is daarom goed dat VROM de totale bouw eens in beeld laat brengen.”

Reageer op dit artikel