nieuws

Bommen doorkruisen bouwplan ABN Amro

bouwbreed

Twee niet ontplofte bommen in de Amsterdamse Vietnamweide dreigen de nieuwbouwplannen van de ABN Amro in Buitenveldert op losse schroeven te zetten. Voor het nieuwe hoofdkantoor moet de tennishal naar de Vietnamweide worden verplaatst waar de Duitse poielen zich bevinden. Opruimen zal tot extra hoge kosten leiden, zo wordt gevreesd.

Wethouder J. Saris blijkt al in november de Explosieven Opruimings Dienst te hebben gevraagd om een zoekactie in te stellen naar de bommen.

Een dergelijke speurtocht werd ook al in 1960 eens gehouden. Het bleek dat de bommen vele meters diep lagen.

Het gaat om twee van de vijf bommen die in 1942 door een Duitse piloot-in-moeilijkheden zijn gedropt.

Omdat de ruiming een kostbare zaak zou worden, besloot de gemeente daar toen van af te zien.

Eind jaren zeventig werd een aanvullend onderzoek gepleegd. Dit was nodig omdat de gemeente in de directe nabijheid van de poielen een zwembad wilde bouwen. Dat bad kwam er echter nooit.

Kosten Uit de brief die Saris naar de Explosieven Opruimings Dienst heeft gestuurd blijkt dat de tennishal van 15000 vierkante meter en de vrijstaande woningen voor de twee directeuren op of vlakbij de plek waar de bommen zijn ingeslagen moeten worden gebouwd.

“Letterlijk een bom onder de plannen van het gemeentebestuur voor de nieuwbouw van hget ABN Amro-hoofdkantoor” , vindt het Groen Amsterdam-raadslid Roel van Duijn, die het college van B en W vragen over de explosieven heeft gesteld. Van Duijn vreest namenlijk dat het verwijderen van de poielen tot hoge extra kosten zal leiden.

Verzet Tegen de bebouwing van de Vietnamweide is overigens onder de bevolking veel verzet gerezen. De vestiging van een tennispark, parkeerplaatsen en woningen, wordt gezien als een niet te tolereren aantasting van het bos. Een aantasting die volgens tegenstanders van de plannen des te gevoeliger ligt omdat het Amsterdamse Bos voor de Tweede Wereldoorlog in het kader van de werkverschaffing is aangelegd.

Inconsequentie Behalve van het vernielen van het kleine beetje natuur die Amsterdam binnen de grenzen heeft, wordt het gemeentebestuur door de tegenstanders beschuldigd van inconsequentie.

De gemeente geeft prioriteit aan de ontwikkeling van de IJoevers als toplocatie voor kantoren, maar maakt voor ABN Amro een uitzondering. De deelraad Buitenveldert die tegen de bouwplannen op de Vietnamweide was, werd door de gemeente buiten spel gezet door de verplaatsing van de tennishal tot ‘grootstedelijk po’ te bestempelen.

Reageer op dit artikel