nieuws

Bijna 2 miljard nodig om Daf te redden

bouwbreed Premium

Met de redding van het vrachtwagenconcern Daf is totaal 1,8 miljard gemoeid.

Dit staat in het uitgelekt reddingsplan. “Alle geldschieters – beleggers, banken, obligatiehouders en andere crediteuren – moeten ongekend grote offers brengen.”

De steunmaatregelen aan Daf laten nog geruime tijd op zich wachten. Eerst zal een accountsonderzoek moeten plaatsvinden, daarna zullen de financiers pas bekend maken of ze Daf zullen steunen.

De banken en overheid zouden op korte termijn f.400 miljoen hebben toegezegd om leveranciers te ke blijven betalen.

De Nederlandse Staat fourneert f.200 miljoen door de omzetting van bestaande leningen van de Nationale Investeringsbank in aandelenkapitaal en krijgt daarvoor in ruil een belang van ongeveer 30 procent in Daf. De belangrijkste banken -ABN Amro, ING Bank en CLBN- zetten ook nog eens f.100 miljoen krediet om in nieuwe aandelen, hetgeen hen vijftien procent van de aandelen oplevert.

Volgens het plan zou de nominale waarde van de aandelen van bestaande aandeelhouders van Daf “zeer substantieel”

worden afgestempeld. Daarmee zou het belang van de gewone aandeelhouders in Daf sterk verminderen.

Het uitgelekte rapport meldt verder dat er bij de truckfabrikant de komende twee jaar nog eens 2500 arbeidsplaatsen verloren gaan, waarvan 850 in Nederland, 1050 in Groot-Brittannie, 327 in Vlaanderen en 250 in de rest van de wereld.

Daarnaast moet Daf Finance worden afgestoten. Dit onderdeel leed miljoenen stroppen met de financiering van dealers en andere afnemers, voornamelijk in Zuid-Europa.

Reageer op dit artikel