nieuws

Benthem/Crouwel-expositie verlengd

bouwbreed Premium

De expositie van het werk van Benthem Crouwel architecten in het Museum Bochum trekt zoveel belangstelling, dat de expositie is verlengd tot eind februari. Een van de recentste werken op de tentoonstelling betreft het kantoorgebouw en Ibis-hotel naast het Centraal Station in Amsterdam. Op de tentoonstelling wordt gewag gemaakt van het verzet dat de toren opriep door hoogte en technische architectuur, als voorproefje op de IJ-oeverplannen. Dat is overigens een kant van het ontwerp, dat in vakkringen verwondering oproept door de golvende gevel van glazen bouwstenen. De golvende gevel reflecteert op vaak verrassende wijze de dagelijkse cyclus van zonlicht op een zuidgevel. De opvallende toren, grotendeels omgeven door glazenwassersbalkons met vaste buitenzonwering, wordt in Duitsland herkend als architectuur die verwant is met de Eiermannschule. De Duitse architect Egon Eiermann heeft vanuit de jaren vijftig een consequent oeuvre uitgebouwd met veel kantoorgebouwen waarin gevels van hogere gebouwen in het ‘web’

van een lichte staalconstructies zijn gevat. De Duitse bezoekers blijken gefascineerd door de tamelijk technische architectuur van Jan Benthem en Mels Crouwel, die minder gebukt gaat onder de nadrukkelijk techniek-expressie van high tech-architectuur.

Reageer op dit artikel