nieuws

Bedrijfsgebouwen snel met sandwichpanelen te bekleden

bouwbreed

IsoBouw Systems introduceert op de beurs zijn splinternieuwe stalen sandwich gevelpanelen WSTS met een kern van geexpandeerd polystyreen.

De panelen zijn bedoeld voor het snel isoleren en bekleden van bedrijfs- en industriele gebouwen en worden tien jaar gegarandeerd.

De presentatie van het bedrijf zal voor een groot deel in het teken staan van deze opmerkelijke innovatieve ontwikkeling.

Belangrijke kenmerken van het gloednieuwe paneel zijn, dat de kern bestaat uit een homogeen geslotencellig geexpandeerd PS, die in verschillende dikten is te leveren. Deze kern is tweezijdig eveneens homogeen fabrieksmatig verlijmd met verzinktstalen platen. Deze platen zijn afgewerkt met een hoogwaardige plasticolcoating. De langzijde zijn voorzien van een messinggroef verbinding. Hiebij is het plaatmateriaal zodanig gefelsd, dat de panelen wind en waterdicht op elkaar aansluiten. De profilering die is aangebracht geeft de panelen tevens een grote stijfheid, waardoor ze blijvend goed gesloten blijven. De langsprofilering van zowel de staalplaten als de ps-schuim is zodanig, dat de isolatie onder alle omstandigheden ‘naadloos’ op elkaar aansluit. Een groot voordeel is voorts, dat de panelen door de toepassing van het lichte psmateriaal op de bouwplaats redelijk gemakkelijk zijn te hanteren. Dat wordt nog bevorderd doordat het bedrijf met een standaardbreedte van de panelen werkt van 1190 mm werkende breedte. Dat IsoBouw Systems BV te Someren veel vertrouwen in zijn sandwichpanelen heeft moge blijken uit zijn stevige garantie. Het bedrijf garandeert de sandwichpanelen gedurende 10 jaar op zowel op de constructieve eigenschappen, op zijn blijvende opgegeven isolatiewaarde, als op zijn coating. Over de constructie van de panelen is goed nagedacht. Ps-schuim zorgt door zijn gelijkmatigheid voor een evenwichtige isolatiewaarde, die overal hetzelfde is. De dikte bepaalt de mate van isolatie.

De sandwichpanelen zijn dan ook te leveren met een isolatiedikte van 50, 80, 100 en 140 mm. De isolatiewaarde R van deze panelen is achtereenvolgens 1,25, 2,0, 2,5 en 3,5 m2 K/W. Hierdoor valt ruimschoots te voldoen aan de R waarde volgens het nieuwe Bouwbesluit van 2,5 m2K/W.

Het gewicht van de sandwichpanelen bij de voornoemde dikten bedraagt respectievelijk 9,6, 10, 10,3 en 10,9 kg/m2.

Minder koudebruggen “Hierbij springt onmiddellijk het voordeel van het lichte psschuim op” , aldus C. van der Werke van IsoBouw. “Ondanks de fors toenemende dikte van het sandwichpaneel wordt het gewicht nauwelijks hoger. Dat is goed voor de verwerkbaarheid.” De lengte waarin de panelen zijn te leveren kan varieren van 2,5 tot en met 13,5 meter. ” Doordat de panelen voor de meeste toepassingen uit een stuk zijn aan te brengen, ontstaan er minder koudebruggen door onderbrekingen en het nodige bevesti gingsmateriaal. Een voordeel van deze sandwichpanelen ten opzichte van doosconstructies is overigens dat veel minder bevestingen nodig zijn” , aldus de directeur. “Bij de traditionele doosconstructie zijn in verticale richting om de ongeveer 500 mm bevestigingen nodig en in horizontale richting om de 250 mm. Dit voornamelijk door de lengte-onderbrekingen. Dat betekent evenzovele koudebruggen.”

“Onze panelen lopen van de voet van het gebouw tot de dakrand in vrije overspanning van drie tot vijf meter. Deze afstand is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van het gebouw, de windbelasting, de dikte van het paneel en dergelijke. De aanzienlijke vermindering in bevestigingsmiddelen heeft echter nog een belangrijker voordeel. Er wordt namelijk veel op montagetijd bespaard. En dat tikt aan. Tijd is geld. Dat is ons sterke argument” , zo vindt Van der Werke.

Fabricage De sandwichpanelen worden in een uiterst geavanceerde nieuwe machine bij IsoBouw-Systems gefabriceerd. De ps-platen worden door de machine gevoerd, waarbij in een arbeidsgang de 0,63 mm dikke verzinkte staalplaten met behulp van een tweecomponenten cfk-vrije pu-lijm tweezijdig op de ps worden gelijmd. Tegelijkertijd worden de sparingen in de ps gefreesd, waardoor de aan de buitenzijde trapezium vormige staalplaat zonder tolerantie op de ps aansluit. Daardoor wordt een stabiele en goed isolerende sandwich verkregen. Aan de binnenkant van het paneel wordt eveneens tegelijkertijd een lichte profilering voorzien, zodat de sandwichpanelen na montage een optisch vlak geheel vormen.

Deze profilering komt overeen met die van de kantaansluitingen, zodat een volstrekte eenheid wordt verkregen. De plasticollaag is maar liefst 200 mu dik, zodat corrosie is uitgesloten. Na het aanbrengen van de sandwichpanelen zijn ze wind- en waterdicht. Ze zijn door het bedrijf te leveren in wit, licht- en donkergrijs, beige en zeeblauw. Tegen een geringe meerprijs is het tevens mogelijk aan het gebouw accenten aan te brengen door panelen in te voegen in de ‘harde kleuren rood, blauw of geel. Daarmee is aan het bedrijfspand of de desbetreffende industrie een eigen karakter te verlenen.

Irenehal-stand 2070

Reageer op dit artikel