nieuws

Bedrijfschap STS kiest voor mythologisch thema

bouwbreed Premium

Voor velen lijkt de afbouwsector -de bedrijven, de disciplines, de materialen en de technieken- een onoverzichtelijk doolhof geworden. Helderheid en inzicht daarin verschaffen is een van de taken van het Bedrijfschap STS Afbouwbedrijf uit Woerden.

Daar is immers de kennis en ervaring verzameld op dat gebied. De afbouwsector die niet alleen het afwerken van wanden, plafonds en vloeren inhoudt, bestaat ook uit die werkzaamheden waarmee men deze elementen zelf vervaardigt. Ruimtebegrenzende vlakken noemde men dat ooit in het begin van de ontwikkelingen, waarbij van origine sterke ambachtelijke bedrijven soms aarzelend uiteindelijk nieuwe wegen insloegen. Nu jaren later mag worden gesproken van een echte afbouwsector met een moderne doeltreffende infrastructuur, zeker als het om de kennisoverdracht gaat. Het Bedrijfschap STS vertegenwoordigt zijn branches op alle terreinen van het maatschappelijk bestel. Tot en met de Europese ontwikkelingen op het gebied van de normering en andere technische kwesties die in breder verband op dit moment te regelen zijn.

Het kan dat ook doen omdat dit instituut wordt gedragen en bestuurd door vertegenwoordigers van de betrokken werkgevers en werknemersorganisaties.

De rode draad De Bouwbeurs-stand van het Bedrijfschap kreeg een thematische aanpak. De alom bekende mythe van de Minotaurus en het labyrinth werken door in het moderne Europa. Zoals Ariadne met haar rode draad Theseus hielp zijn weg uit het labyrinth terug te vinden, nadat de Minotaurus was gedood, zo zal het Bedrijfschap de bezoeker de weg bieden binnen de afbouwsector. In de vorm van een echt labyrinth gemaakt uit alle typen nietdragende scheidingswanden, zal deze indrukwekkende presentatie vast de aandacht trekken van de bezoekers in de Marijkehal. Vanzelfsprekend volstaat men niet met de wanden alleen. Ook de vloeren en de wand- en plafondafwerking zijn ruim aanwezig.

Frapperen De gekozen kleurstelling van de stand dient ontwerpers en architecten te frapperen en zal duidelijk maken dat er een nieuw kleurenpallet aan buitenpleisters beschikbaar is.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek maakt immers duidelijk dat ook het toepassen van donkere tinten voor de buitengevel geen probleem meer behoeft op te leveren. Ook zal er nieuw documentatiemateriaal aanwezig zijn. Verder ligt het in de bedoeling besteksinformatie volgens de Stabu-formule op floppy-disk te presenteren. Een nieuwe keuzewijzer tenslotte voor opdrachtgevers voor het kiezen van de beste buitenpleisters in relatie met de al dan niet sterk,

iddeld of niet vervuilde omgeving, kwam tot stand op basis van een recent TNO-onderzoek en zal op de STS-stand aanwezig zijn.

Op twee plaatsen aan de buitenzijde van het labyrinth wordt door jonge vakmensen een beeldend kunstenaar een sgraffito en een wandapplicatie gemaakt die verwijzen naar de mythologie van het eiland Kreta en het paleis van de legendarische koning Minos te Knosso. De ontvangstruimte zal als te doen gebruikelijk bij de stukadoors, gevuld zijn met bezoekers die zich tijdens hun contacten te goed doen aan een hapje en een drankje in dit geval natuurlijk uit Kreta.

Wedstrijd De nieuwe prijs:De Dutch Drywall Award, die het Bedrijfscahp STS, samen met Norgips Lafarge dit jaar voor het eerst uitlooft, zal in de stand aanwezig zijn en men kan daar de inschrijfformulieren verkrijgen waarmee men een po kan indienen.

Kortom, het gaat hier om een prijs die een stimulans moet betekenen voor een nog betere kwaliteit van het werken met dergelijke gipskartonplaten voor wanden en plafonds, die overigens om mee te dingen niet beslist van het merk Norgips Lafarge behoeven te zijn.

Dat zou ook niet ke, want de spreekwoordelijke objectiviteit en neutraliteit van het Bedrijfschap maakt dat onmogelijk. Dat Norgips ook objectiviteit bij deze prijs nastreeft, wordt al duidelijk door het feit dat men deze samenwerking zelf met het Bedrijfschap STS Afbouwbedrijf zocht.

Toeleveranciers Het Bedrijfschap spreekt geen voorkeur uit, maar onderhoudt goede relaties met alle betrouwbare toeleveranciers van zijn branche. Dat is natuurlijk logisch, want zij zijn van groot belang in de produktiekolom.

Voor deze beurspresentatie werkt men samen met de volgende producenten en leveranciers:Het CVK doet mee met kalkzandsteenblokken, Ytong met cellenbeton en de toegepaste gipsblokken zijn van Gibo en Isolava. Gipskartonplaten zijn van Knauf, Norgips, Gyproc, Belgips en Vagips. Steengaas wordt door Ceves-Vergeer verzorgd, terwijl Knauf Stucanet en de Poutrafil draadstijlen vertegenwoordigen. De afwerkingen zullen afkomstig zijn van Strikolith, Brander, Hoeka, Rigo en Unicor. Sigma Coatings en Bofimexc werken met hun onderhoudssystemen eveneens mee. De VTV, de Vereniging Terrazzo en Vloerenbedrijven maakt het traditionele terrazzoprodukt en is betrokken bij de moderen siergrindvloeren.

Toeval Het toeval wil dat in het Allard Pierson Museum te Amsterdam op dit moment een indrukwekkende tentoonstelling wordt gehouden over Kreta, de bakermat van Europa. Van dit museum krijgt het Bedrijfschap alle medewerking om de bezoekers van de Bouwbeurs binnen het symbolische labyrinth ook de werkelijke wetenschappelijke historisch verantwoorde geschiedenis van Theseus en de Minotaurus te laten zien. Een multi-mediaprogramma gemaakt door Universiteit van Amsterdam en een nieuwe video-film over het oude Kreta zorgen voor de informatieve onderbouwing. Bezoekers van de Bouwbeurs zijn van harte welkom in het labyrinth. Om verdwalen te voorkomen is zelfs de koningsdochter Ariadne aanwezig om verdoolden de goede weg te wijzen. Tot ziens in de Marijkehal.

1) Pim A. Metman is hoofd voorlichting en public relations van het beschijfschap.

De presentatie van het Bedrijfschap STS op de beurs.

Reageer op dit artikel