nieuws

Rijnierse BV uit Overveen gaat 200-jarig bestaan vieren

bouwbreed Premium

Directeur Eldering van Bouw- en schildersbedrijf Rijnierse BV heeft het, onder meer bij het Sociaal Fonds, proberen na te gaan:Zijn er in ons land nog zelfstandige bouwbedrijven die ouder zijn dan 200 jaar? Hij heeft die niet gevonden, maar voorzichtigheidshalve spreekt hij in het persbericht ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van zijn bedrijf over “een bijna unieke gebeurtenis” .

United Photos de Boer BV, Haarlem Directeur Ton Eldering (rechts) en zijn zoon Charles (links) met een van hun 25 medewerkers in de timmerfabriek aan de Zijlweg in Overveen.

Bedrijfsjubileum Jaap Barendrecht Vaststaande feiten zijn wel dat Rijnierse, gevestigd in Overveen, het oudste bedrijf van de streek is en dat het in januari 1793 is opgericht door een zekere Simon Reinierse, inwoner van het nabijgelegen Haarlem.

Hij verzocht destijds de Edele Groot Ambachtsheren zich als timmermansbaas te mogen vestigen en de Hoge Heren beschikten daarop welwillend.

In hoofdzaak verdienden hij en zijn mensen het brood met kleine werkzaamheden zoals het onderhoud aan in de streek veel voorkomende buitenhuizen. Dat veranderde toen zoon Pieter Rijnierse (nu dus met een ij) in de zaak kwam:er werden woonhuizen en onder meer bloembollenschuren gebouwd. Begin 1800 werd een schildersbedrijfje overgenomen:vandaar de tegenwoordige naam Bouw- en schildersbedrijf.

Goede tijd

“Toen Bloemendaal en Overveen forenzendorpen werden brak een goede tijd aan voor het bedrijf” , vertelt directeur A.T.H.M. (Ton) Eldering. “Er moesten fraaie villas en prachtige buitenhuizen worden gebouwd en Rijnierse bleek daartoe in staat. Hij kon niet alleen bouwen, hij was ook in staat ontwerpen te maken.

We hebben daarvan nog tal van bewijzen in ons archief, zoals de blauwdrukken van Huize Duinrust (het voormalige marinehospitaal) en het landgoed Belvedere.”

Nadat nog enkele Rijniersen het bedrijf hadden geleid kwam aan deze dynastie in 1937 een einde toen Simon Rijnierse kinderloos stierf. Een neef van zijn echtgenote, G.J.J.M. Eldering, nam de zaak over. “In die periode bouwden we onder meer de Sporthal van Haarlem, een detailhandelsschool in Haarlem en het hoofdkantoor van Hoogovens in IJmuiden. Verder voerden we bijvoorbeeld het schilderwerk van de medische faculteit in Nijmegen uit.”

“De firma heeft ook moeilijke tijden gekend” , zo staat in het persbericht dat ter gelegenheid van het jubileum is uitgegeven. “Dat was in de jaren zestig” , zegt Eldering, die in september 1972 de zaak van zijn vader heeft overgenomen.

“We zijn erin geslaagd de zaak weer stevig op poten te zetten en we ke zeggen dat het goed gaat met ons bedrijf.

Voor dit jaar hebben we al een aantal mooie opdrachten binnen. We hebben de afgelopen 200 jaar op dit gebied een ruime relatiekring opgebouwd en die laat ons, mits we vakwerk blijven leveren, niet in de steek.” Om dat vakwerk te ke doen heb je natuurlijk vaklieden nodig en op dat punt zegt Eldering geen enkele reden tot klagen te heben. “We hebben eerste-klas vaklieden in dienst -sommigen al wel veertig jaar- en er is eigenlijk geen verloop.”

Bredere basis

Ook zoon Charles (26) is sinds drie jaar werkzaam bij het bedrijf. Uit de jaren zestig is wel de les getrokken dat de basis niet te smal moet zijn. Daarom is al in 1974 een doe-het-zelfafdeling geopend en in oktober van het afgelopen jaar is er een installatieafdeling (cv, luchtbehandeling en loodgieterswerk) opgericht, die naar de beide heren Eldering verzekeren, al heel aardig loopt.

Vrijdag 8 januari wordt het 200-jarig bestaan van Rijnierse gevierd en wel met een ontvangst op het complex van het bedrijf aan de Zijlweg in Overveen die van vier tot half zeven duurt. Om vijf uur houdt burgemeester mr. M.H. Kamphuis van Bloemendaal een toespraak.

Het leveringsprogramma van Nestinox BV uit Best omvat onder meer een breed assortiment roestvaststalen beveiligingsschroeven die zijn bedoeld om vandalisme en diefstal te voorkomen. De beveiliging die van deze bevestigingsmiddelen uitgaat is te vinden in het speciale gereedschap dat nodig is om dit type schroeven aan te brengen of te verwijderen.

Van andere aard is de zogeheten Dabo-schroef van Ejot, een bevestigingsmiddel met grote bestandhheid tegen corrosie dat door Nestinox is opgenomen in het programma montageschroeven voor dak- en wandbeplating.

Met de Dabo-schroef is de dakisolatie op de stalen onderplaat te bevestigen.

Verwerking van grote aantal len Dabo-schroeven bij bevestiging van dakisolatie en bekleding op stalen ondergrond kan volautmatisch gebeuren met behulp van de Ecoset, evenzeer een recente aanvulling van het door Nestinox gevoerde programma. Deze schroefautomaat is geschikt voor het verwerken van Dabo schroeven in lengten tot maximaal 170 mm met onderliggende drukplaat. Het bevestigingsapparaat wordt staande bediend zodat dagelijks een grote produktie is te realiseren.

Ecoset elektrische schroefautomaat voor het volautomatisch verwerken van Dabo schroeven in lengten tot 170 mm.

Reageer op dit artikel