nieuws

Riem voorlopig nog niet op vrije voeten

bouwbreed

De Brunssumse burgemeester H. Riem, die vorige week in verband met mogelijke corrruptie door Justitie is aangehouden, blijft voorlopig in hechtenis. Dit heeft de rechter-commissaris in Maastricht besloten. Naast Riem zit nu ook directeur C.

Kraaijeveld van Dekker Grindbaggerbedrijven uit IJzendoorn vast.

Zoals Cobouw gisteren meldde wordt Riem er van verdacht in zijn veertien jaar durende periode als gedeputeerde van Limburg steekpenningen vanuit de grindsector te hebben aangenomen. Sinds het justitieel-onderzoek, dat in april van dit jaar is begonnen, houdt de burgemeester van Brunssum zijn mond over de affaire. Hij beroept zich daarbij op het zwijgrecht.

Gisteren werd bekend dat naast Riem nu ook directeur Kraaijeveld is aangehouden.

Deze wordt ervan verdacht Riem steekpenningen te hebben gegeven. Andere verdachten die overigens nog niet zijn aangehouden maar wel zijn verhoord zijn directeur Krans van Panheel BV uit Heel en de Gelderse aannemer A. van de Biggelaar.

Gemoederen Deze nieuwe smeergeld-affaire blijft de Limburgse gemoederen bezighouden. Naast dit corruptieschandaal in de grindsector speelt ook nog immer de affaire rond wegenbouwer Baars uit Klimmen. De afgelopen week werd bekend dat de van corruptie verdachte exwethouders van Landgraaf, Wiel Heinrichs en Nic Odekerken, weer prominent op de kandidaatslijst voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen staan. Een ruime meerderheid van de CDA-afdeling vond dat beiden een verkiesbare plaats moesten hebben. Dit besluit is vooral bij de regionale krant De Limburger, die de corruptieschandalen op de voet volgt en zelfs met de regelmaat van de klok nieuwe onthullingen doet, in het verkeerde keelgat geschoten. In een vlammend commentaar verwijt de krant de beide wethouders gebrek aan enig gevoel voor verantwoordelijkheid en fatsoen door geen stapje terug te doen totdat er duidelijkheid is over de verdenkigen. ‘Wie in een dergelijke situatie toch kandideert voor het hoogste bestuur van een gemeente geeft blijk van weinig respect voor het raadslidmaatschap’, aldus de krant. En verwijzend naar de zin ‘alleen geloofwaardig blijven als zij voldoende aandacht geven aan de integriteit van het bestuur’ in de Troonrede: ‘Jammer dat deze passage het CDA in Landgraaf niet bereikt heeft.’

Reageer op dit artikel