nieuws

Reconstructie kerktoren

bouwbreed

Voor de geboorte van de gotiek wordt vaak verwezen naar de bouw van het koor van de abdijkerk in Sint Denis bij Parijs, omstreeks het jaar 1144.

De kerk werd omstreeks 1152 voltooid en markeerde het streven naar een meer transparant architectuur met grote ramen en verticaal accent in de constructiewijze voor de hoge kerkruimte. Blikseminslag was in 1219 en 1837 de oorzaak van grote schade die kort daarop werd hersteld. De laatste restauratie maakte in 1847 alweer gedeeltelijke afbraak van een van de torens noodzakelijk. Anderhalve eeuw later wil men alsnog het oorspronkelijke westwerk reconstrueren met twee gelijke torens. Dat kost circa f.23 miljoen, waarvoor sponsors worden gezocht. Maar de gemeente Sint Denis wil ook veertig procent subsidie van de rijksoverheid, zoals dat gebruikelijk is bij restauratie van grote monumenten in Frankrijk. Maar is reconstructie hetzelfde als restauratie? Dat is een vraag die al jaren voor de nodige discussie zorgt, maar nu toch tot herbouw van torenopbouw met kap lijkt te leiden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels