nieuws

Ramen mogen steeds open achter ‘gesloten’ gevel

bouwbreed Premium

De schil die recent rond de gevels van het kantoor van Rollecate BV is opgetrokken lijkt geheel gesloten. In werkelijkheid zorgen open voegen in de glazen vliesgevel voor de natuurlijke ventilatie binnen het gebouw. Volgens het bedrijf uit Staphorst is met deze constructie in de zomer geen koeling nodig en ke de valkiepramen in de binnengevel voortdurend open staan.

Met dit systeem was het mogelijk om het oude kantoor zonder enig sloopwerk een geheel nieuw aanzien te geven. In plaats van glas zijn ook marmer, keramiek of metselwerk als buitenschil toe te passen.

De gecoate glasplaten (6 mm dik) zijn middels lijmtechniek onzichtbaar bevestigd tegen de draagconstructie. Deze is opgebouwd uit aluminium profielen. De warmte-isolatie van de gevel is drastisch verhoogd door in de brede spouw 100 mm dikke Isover Mupan Facade-platen toe te passen.

Na de oplevering is door Peutz ter plaatse onderzoek uitgevoerd. Dit heeft onder meer bevestigd wat de gebruikers van het kantoor dagelijks ervaren.

Dat er door het open voegsysteem geen airconditioning nodig is om in dit gebouw voor een goed binnenklimaat te zorgen.

Een woordvoerder van Rollecate BV is er zelfs van overtuigd dat dit systeem ook op grotere hoogtes valt toe te passen. In die gevallen is het niet veelal niet nodig om glasdikten toe te passen die normaal op bepaalde niveaus zijn vereist.

Dat is te danken aan de turbulentie die achter de gevelplaten optreedt. Een deel van de windstroom op de gevel bereikt via de open voegen de erachter gelegen binnengevel.

De reflectie op dit vlak zorgt aan de binnenzijde van de ruiten voor een tegendruk. Zo is het mogelijk om met glasdikten te werken die zon 30% dunner zijn dan normaal vereist is, is de mening bij de onderneming.

Zelfreinigend

Doordat er geen uitstekende delen in de gevel zitten is de vervuiling zeer gering. Zeker op de glazen beplating. Deze is zelfreinigend. Bij regen wervelt echter een deel van het water via de open gleuven naar binnen. De turbulentie in de binnenspouw zorgt ervoor dat het water tegen de (ramen) in de binnengevel sproeit. Het is dus wel nodig deze regelmatig schoon te houden. Door het toepassen van valkiepramen is dat van binnenuit te doen.

De gevels van het Rollecatekantoor in Staphorst zijn voorzien van een open voegsysteem.

Reageer op dit artikel