nieuws

Kokkelschepen ombouwen tot oliezuigers

bouwbreed Premium

De kokkelvissers in de Waddenzee willen hun schepen verhuren aan minister Maij van Verkeer en Waterstaat. De schepen ke dan worden ingezet om olie op te ruimen bij een ramp in de Waddenzee.

Volgens secretaris J. Holstein van de belangenvereniging Kokkelsector zijn de schepen eenvoudig om te bouwen tot oliezuigers. Ze hebben al een zuiginstallatie aan boord om kokkelzaad mee op te zuigen.

“De schepen hebben een geringe diepgang. Zestig centimeter water is al genoeg om te ke varen. Daardoor zijn ze bij uitstek geschikt om olie op te zuigen in de ondiepe delen van de Waddenzee als zich een calamiteit met een olietanker voordoet. Er hoeft alleen maar een olie-waterscheidingsinstallatie aan boord te worden geplaatst” , aldus Holstein.

Doordat het kabinet een kwart van de droogvallende delen van de Waddenzee wil sluiten, dreigt een belangrijk deel van de 36 kokkelschepen overbodig te worden.

Reageer op dit artikel