nieuws

Indrukwekkende expositie Benthem Crouwel in Bochum

bouwbreed

In het stedelijk Museum Bochum in het Duitse Roergebied is deze maand een tentoonstelling te zien over het werk van Benthem Crouwel architecten uit Amsterdam. De expositie trekt veel aandacht in de Duitse bouwwereld.

Het museumgebouw in Bochum werd in de jaren tachtig ontworpen door de Denen Jorgen Bo en Vilhelm Wohlert, die ook het fameuze Louisiana Museum ten noorden van Kopenhagen ontwierpen.

Het Berlijnse Bauwelt consta teerde: “Benthem en Crouwel zijn zelf verantwoordelijk voor het tentoonstellingsconcept en vonden door geniale reductie tot het wezenlijke een extreem compacte vorm van presentatie, analoog aan hun architectuur.” Naast maquettes, tekeningen en fotos zijn twee diapresentaties opgenomen die een overzicht bieden op het werk van de architecten, die in Duitsland veel waardering ondervinden.

Bij de opening van de tentoonstelling liet prof. Helmut C.

Schulitz zich verleiden, aldus Bauwelt, tot het signaleren van parallellen met het werk van Mies van der Rohe. Diens uitspraak Less is more, minder is meer, moet vooral in estheti sche en formele zin worden opgevat. Bij Benthem en Crouwel leidt dat ook tot een constructief-innovatieve minimalisering van materiaal met een intelligente detaillering, aldus de Duitse hoogleraar. Ook in ons land genieten beide ontwerpers veel waardering, maar het stimuleert tot nadenken over hun werk als men eens de mening van een ander hoort.

De tentoonstelling is tot 31 januari geopend. Museum Bochum, Kortumstrasse 147.

Catalogus:het boek van Uitgeverij 010 met toegevoegde Duitse vertaling.

Reageer op dit artikel