nieuws

Gevel bekleed met terracotta-elementen

bouwbreed

De bekleding van de voorgevel van een nieuw gebouw voor de posterijen te Zurich bestaat uit elementen van terracotta. Deze elementen van roodbakkende klei vormen een alternatief voor de bekende systeemgevels van glas, natuursteen of metaal.

Bij de ontwikkeling van de elementen is architect Cristiano Toraldo di Francia betrokken geweest. Het is een innovatie van de Italiaanse fabriek van cotto-produkten Il Palagio te Greve (Firenze). De gevelelementen worden op de markt gebracht onder de naam ‘Terra. In Zwitserland worden ze geleverd door M+K Bausysteme AG te Zug. Ze zijn verkrijgbaar voor een bruto prijs van zon DM98 per vierkante meter.

De elementen zijn zo ontworpen, dat ze met eenvoudige beugels en houders aan gangbare draagprofielen zijn te bevestigen. Ze zijn massief, ter plekke van de beugels 31 mm.

en elders circa 18 mm dik. De elementen zijn 295 mm hoog en 600 mm breed. Gezamenlijk vormen ze een gevel met strakke lijnen, hoewel de elementen zelf de onregelmatigheden van gebakken materiaal vertonen.

“Het produkt is te vergelijken met de gebakken dakpan” , aldus H. Pinchuk, hoofd van de afdeling export van Il Palagio.

“Maar de grondstof is beter van kwaliteit. Het is klei uit de regio Chianti. Het produkt is gegarandeerd bestand tegen vorst en heeft goede esthetische en energetische eigenschappen.” Volgens architect Di Francia is de toepassing van ‘Terra-elementen ook economisch verantwoord. “Gebakken klei is een van de oudste en meest duurzame materialen in de bouw. De ‘Terra-elementen sluiten aan bij de historische ontwikkeling van de architectuur, maar zijn ook aangepast aan de eisen van een moderne, ‘droge verwerking op de bouwplaats.”

Reageer op dit artikel