nieuws

Geen structurele aanpak van wateroverlast

bouwbreed

De wens van de bevolking van de Maasdorpen Itteren en Borgharen om de regelmatige wateroverlastproblemen structureel aan te pakken, zal niet gemakkelijk in vervulling ke gaan.

Volgens woordvoerder J. Gerritsen van Rijkswaterstaat Maastricht is het aanleggen van dijken niet mogelijk omdat de grond langs de Maas te poreus is. Het aanleggen van dijken zou het kwaad verergeren omdat dan water onder de dijk door gaat stromen. Het maken van stalen wanden, die tot zes meter diep in de grond geslagen zouden moeten worden, noemt hij onbetaalbaar.

Woordvoerder H. van der Put, lid van de buurtraad Borgharen en van de werkgroep Wateroverlast, geeft toe dat bedijking niet mogelijk is en wanden van staalplaten veel te duur zullen zijn. Toch blijft hij erbij dat het na drie keer ernstige wateroverlast sinds 1980 hoog tijd wordt dat de overheid afdoende maatregelen treft.

“Er is lang genoeg gepraat. De inwoners van Borgharen en Itteren willen eindelijk eens daden zien.” Van der Put zegt nog andere mogelijkheden te zien. Hij denkt bij voorbeeld aan het uitdiepen van de Maas of aan vergroting van het wateroppervlak. Die laatste voorziening zou getroffen ke worden door grootschalige grindwinning in de uiterwaarden van de Maas.

Nog enkele dagen

Deskundigen van Rijkswaterstaat in Maastricht zullen de waterstanden in de Maas nog dagen lang erg hoog blijven.

Zo wordt bijvoorbeeld voor Roermond donderdagochtend acht uur een topstand van 19,15 meter boven NAP verwacht. Dat is ruim 4 meter boven het gemiddelde winterpeil.

In Borgharen bedraagt de verhoging zon vijf meter. Voor het Maasdorp Lith verwacht men voor zondagochtend zeven uur een waterstand van 6,05 meter boven NAP, altijd nog ruim 3 meter boven het normale winterpeil.

Reageer op dit artikel