nieuws

Frankrijk begint bouw tunnel door Pyreneeen

bouwbreed Premium

Frankrijk heeft het startsein gegeven voor het graven van een tunnel door de Pyreneeen naar Spanje. De tunnel maakt deel uit van omvangrijke plannen om de verbindingen tussen beide landen te verbeteren.

De tunnel loopt onder de vaak met sneeuw bedekte 1915 meter hoge Puymorens-pas in het oosten van de Pyreneeen en moet naar verwachting in 1994 klaar zijn.

De nieuwe verbinding van 4,8 km zal de reistijd tussen Toulouse en Barcelona bekorten en moet de verkeersveiligheid ten goede komen. Verwacht wordt dat in de toekomst per dag 2000 voertuigen van de tunnel gebruik zullen maken.

Het startsein voor de graafwerkzaamheden werd gegeven door de Franse premier Pierre Beregovoy. Volgens hem is de tunnel nodig om de politieke en economische banden tussen Frankrijk en Spanje te verster ken. De twee landen zijn van plan een hoge-snelheidstreinverbinding langs de kust van de Middellandse Zee aan te leggen die Barcelona, Marseille en Lyon met Noord-Europa moet verbinden.

Plannen om onder de Somportpas in het westelijk deel van de Pyreneeen een tunnel te graven, zijn vertraagd door een onderzoek naar mogelijke negatieve gevolgen voor het milieu. In de vallei bij de tunnel leven nog enkele zeldzaam geworden Pyrenese beren.

Frankrijk kondigde aan dat het afziet van plannen om een tweede tunnel onder de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, aan te leggen. Inwoners uit de omgeving van de ondergrondse verbinding tussen Frankrijk en Italie hadden zich fel gekeerd tegen een nieuwe tunnel omdat het huidige verkeer hun reeds veel overlast bezorgt.

Reageer op dit artikel