nieuws

Flat van de toekomst moet sloop beperken

bouwbreed Premium

Het toepassen van het Esprit-systeem in flatgebouwen kan voortijdige sloop tegengaan. Dat is het uitgangspunt geweest voor de ‘Flat van de toekomst’. Gisteren is in de Eindhovense Vlinderwijk de eerste proefflat geopend door dr. R. Welschen, burgemeester van de lichtstad.

Door Woningcorporatie SWS uit Eindhoven zijn uit de bestaande voorraad een viertal etagewoningen geselecteerd voor dit po. Deze zijn teruggebracht van een woning tot een bewoonbare drager.

SWS blijft eigenaar van deze drager.

De toekomstige bewoner wordt ‘eigenaar’ van het inbouwpakket. Daarvoor was het nodig de huurovereenkomst aan te passen. Dit biedt de bewoner de vrijheid zelf het inbouwpakket samen te stellen. Bij vertrek kan hij dit dan weer tweedehands verhandelen aan een opvolgende huurder. De initiatiefnemers, waaronder de Slokker Bouwgroep uit Huizen, beogen hiermee een flexibiliteit te bereiken en een indelingsvrijheid. Medezeggenschap van de bewoner staat hierbij centraal.

Eigenlijk doet de benaming van het po vermoeden dat Chriet Titulaer erbij is betrokken. Dat is niet het geval. Al zijn er bij de Eindhovense flat innoverende technieken toegepast, echt futuristische electronica ontbreekt. Dat geldt overigens niet voor de elektrische installatie.

Net als in de zes Zoetermeerse Espritwoningen (opgeleverd in september ’91) is voor het schakelen van de elektriciteitsvoorziening gebruik gemaakt van zwakstroom. Het modulaire energie-, communicatie- en beveiligingssysteem omvat onder meer een infrarode afstandsbediening voor diverse lichtschakelaars en een beveiligde entree met deur-video. In navolging van het Zoetermeerse project zijn eveneens waterstopcontacten aangebracht voor een stekkerklare keuken en verplaatsbare radiatoren.

Op donderdag 28 januari wordt in het Jaarbeurs Congrescentrum te Utrecht een aantal symposia gewijd aan de Eindhovense flat van de toekomst.

Reageer op dit artikel