nieuws

FAI: verbeteringen over de hele lijn

bouwbreed Premium

De Italiaanse machinebouwer FAI heeft aan zijn Europese dealers een aantal nieuwe produkten voorgesteld waaronder graaf-laadcombinaties, schrankladers en middenklasse graafmachines.

De graaf-laadcombinaties zijn starre machines en gaan vanwege hun grotere prestaties door voor de verbeterde versies van de bestaande modellen 264D en 266D. De nieuwe modellen wegen iets meer dan 7 ton en worden aangedreven door een Perkins-dieselmotor, hetzij met turbo-oplading hetzij met natuurlijke aanzuiging.

Vierwiel-aandrijving en een telescoperende graafarm op de dieplepelinriching zijn standaard op de nieuwe machines te vinden.

In de categorie wiellaadschoppen komt FAI met een wiel- en rupsversie van een 8,5 tons midi-graafmachine. Deze machine wordt volledig in Italie vervaardigd maar zal onder Komatsu-vlag worden verkocht.

FAI en Komatsu werken al en kele jaren samen waarbij de Italiaanse producent minigravers in Europa bouwt voor de Japanse fabrikant. Komatsu nam vorig jaar voor 10 procent deel in FAI en importeert sindsdien op de eigen Japanse markt de FAI-graaf-laadcombinaties.

Hanomag Komatsu is overigens van plan zijn aandeel in de Duitse Hanomag verder te vergroten. Momenteel beschikt de Japanse onderneming reeds over 64% van de Hanomag aandelen, maar hoopt de 32% die in het bezit zijn van eigenaar Gunter Papenburg in de loop van dit jaar te ke overnemen.

Tevens wordt overwogen andere kleinere aandeelhouders uit te kopen.

Hanomag heeft zwaar geleden onder de sterk verminderde machine-export die van 45% terugviel tot 20% van de totale verkoop.

Sinds Komatsu een meederheidsbelang in Hanomag verwierf werd het Duitse bedrijf belangrijk gereorganiseerd, niettemin wordt voor het afgelopen jaar nog rekening gehouden met een verlies van ruim f.33 miljoen.

Hoewel dit al een beter resultaat is dan in 1991 toen de Duitse onderneming nog een verlies leed van zon goede f.47 miljoen. Naar wordt verwacht zullen de verkopen in 1992 in vergelijking met 1991 met een goede f.29 miljoen toenemen tot in totaal f.300 miljoen.

De reorganisatieplannen voorzagen vorig jaar nog in het ontslag van in totaal 280 mensen, zodat thans nog 1350 medewerkers in Hannover bij de produktie van machines bedtrokken zijn.

Met een verminderde orderportefeuille van rond de 50% ziet het er niet

r uit de Hanomag in 1993 uit de rode cijfers zal komen.

Volgens een woordvoerder ke de gestegen verkopen naar Oost-Europa hier ook geen verandering in brengen.

Reageer op dit artikel