nieuws

Duitsers brengen vuile grond naar Nederland

bouwbreed Premium

Duitsland bracht vorig jaar ruim 200000m3 vervuilde grond voor schoonmaak naar Nederland. De kosten daarvan beliepen ongeveer DM50 miljoen. Deze uitgaven liggen zon DM10 miljoen hoger dan de investering die Ruhrkohle Umwelt sinds vijf jaar wil maken voor een reinigingsinstallatie.

Ruhrkohle Umwelt is een dochteronderneming van de Ruhrkohle AG uit Essen. Deze maatschappij omvat alle Duitse kolenmijnen. De milieutak probeert sinds vijf jaar een vergunning te krijgen voor de bouw van een thermische reinigingsinstallatie in Bochum.

De jaarlijkse capaciteit zou ruim 100000m3 moeten bedragen. Deze fabriek zou vooral het hoofd moeten bieden aan de meer dan grootschalige bodemvervuilingen die voorkomen in het industriegebied tussen Rijn en Roer. Vooralsnog bestaat er in de deelstaat Noordrijn-Westfalen geen voorziening voor schoonmaak van vervuilde grond zodat reiniging in Nederland als enige mogelijkheid overblijft.

Ruhrkohle Umwelt ontstond in 1989 met een kapitaal van DM65 miljoen. Aan het bedrijf nemen dertig ondernemingen deel. De omzet over 1992 beloopt om en nabij DM1 mil jard. Het bedrijf schat de Europese reinigingsmarkt exclusief de schoonmaak van grond op ruim DM25 miljard per jaar. Reiniging van grond gebeurt tot op heden alleen met microben. Ruhrkohle Umwelt beschikt over installaties in Rasttat, Salach en Ravensburg in Baden-Wurttemberg. In Jena laat het bedrijf een waterzuivering bouwen.

Reageer op dit artikel