nieuws

Breevast wil ministerie van Financien aanpakken

bouwbreed

Het onroerend-goedfonds Breevast is woest. Het ministerie van financien handhaaft zijn claim van f.70 miljoen in verband met het ontlopen van belastingverplichtingen.

Daardoor ziet ABN Amro af van plannen om Breevast over te nemen. Het vastgoedfonds beraadt zich nu op stappen tegen het ministerie.

Volgens Breevast-directeur M.J.C. van Galen is het zeer wel mogelijk dat Breevast tegenmaatregelen neemt. “Wij laten het er absoluuut niet bij zitten” , zegt hij strijdlustig.

“We hebben het ministerie al medegedeeld dat hij rekening moeten houden met een claim onzerzijds.”

In februari wil Breevast de certificaathouders bijeenroepen om over deze ‘ongehoorde

zaak te praten. De bestuurder is boos omdat het ministerie het fusieproces met de ABN Amro heeft gedwarsboomd.

Voor Breevast is dit de tweede mislukte overname binnen een jaar. In het voorjaar van 1992 werden de onderhandelingen met Verenigde Bedrijven Heijmans om onduidelijke redenen afgebroken.

De bank maakte eind vorig jaar bekend een bod uit te willen brengen op Breevast. ABN Amro wilde na de overneming de onroerend-goedportefeuille van het Utrechtse beleggingsfonds integreren met ABN Amro Onroerend Goed. Daarnaast kwam het fiscaal compensabele verlies, groot f.134 miljoen, de bank goed van pas.

Volgens waarnemers zou de bank ongeveer f.16 per certificaat bieden. De bank heeft al 21 procent van de aandelen in handen. Dit pakket werd verkregen uit het faillissement van Bredero, waaraan Breevast was gelieerd.

‘Leeggehaald’

Volgens de Nederlandse Staat hebben Breevast en de toenmalige partner Friesch Groningsche Hypotheekbank (FGH) onzorgvuldig gehandeld bij de verkoop van vier vennootschappen in 1983. In die bv’s was geld achtergebleven na de verkoop van het door Breevast en FGH ontwikkelde Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne aan het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds.

Het complex werd destijds verkocht voor f.450 miljoen.

De kopers van de vennootschappen hebben volgens het ministerie van financien de vier bedrijven ‘leeggehaald’.

De belastingdienst viste daardoor achter het net. Eind december werd er door het ministerie van Financien bij Breevast en ook bij FGH een claim ingediend, voordat de verjaringstermijn was afgelopen.

Reageer op dit artikel