nieuws

Betonnen kozijnen komen zeker ook naar Nederland

bouwbreed

Weser Bauelemente-Werk GmbH te Rinteln, Duitsland, fabriceert onder andere kozijnen van beton. Volgens dipl.-ing. K.A. Durkop, bedrijfsleider van Weser, zullen de kozijnen zeker ook in Nederland op de markt komen.

De ‘Weserwaber’ betonnen kozijnen worden vervaardigd van met glasvezels versterkt gewapend beton van klasse B45 volgens DIN1045. Ze worden door de fabrikant in het bijzonder aangeprezen in combinatie met brandwerende beglazing.

Een brandwerendheid tot 90 minuten is haalbaar, waarbij de beglazing hetzij ondoorzichtbaar wordt, hetzij helder blijft. Weser maakt gebruik van beglazing van het Duitse fabrikaat Schott.

“Onze produkten voldoen aan DIN18057, de Duitse norm voor betonnen kozijnen, die waarschijnlijk Euronorm wordt” , aldus Durkop. “Bovendien hoeven we sinds januari niet meer voor elk land afzonderlijke proeven te laten doen. De Duitse ‘Zulassung’ is voldoende voor het verkrijgen van certificaten in andere landen. We zijn begonnen met export naar Belgie en de export naar Nederland zal zeker volgen. Voorzover ons bekend zijn er in beide landen geen fabrieken van betonnen kozijnen meer. We hebben ook nog geen vertegenwoordiger in Nederland.”

Hoewel betonnen kozijnen niet duurder zijn dan stalen, zijn ze in Nederland niet meer gangbaar. Daarom richt Weser zich in eerste instantie op een specifieke markt voor produkten met een toegevoegde waarde: brandwerendheid. Volgens de Duitse normen bestaan twee soorten brandwerende ramen, van het type F (volgens DIN4102, deel 2) en G (volgens DIN4102, deel 5). Het glas van type G hoeft geen hitte tegen te houden, dat van type F moet de straling stoppen.

In beide gevallen voldoen betonnen kozijnen.

Montage-kozijnen Behalve de brandwerende kozijnen levert Weser ook montage-kozijnen met of zonder glas. Ze worden op mortel gesteld en de voegen aan de zijkanten en bovenzijde worden met een flexibele vulling afgedicht. Het risico op spanningen en daardoor glasbreuk (een traditioneel bezwaar tegen betonnen kozijnen) is tot een absoluut minimum beperkt. Aan de glassoorten en -maten en de uitvoering van de ramen zijn weinig grenzen gesteld.

Enkel glas mag tot 16 mm dik zijn, dubbel glas tot 20 mm dik. De kozijnen zelf hebben een doorsnede van 187,5 bij 250 mm tot 1000 bij 1500 mm en de standaard kozijnen zijn gebaseerd op een raster van 125 mm.

Reageer op dit artikel