nieuws

Rijkswaterstaat moet de markt loslaten. Dat staat …

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat moet de markt loslaten. Dat staat in de Land + Water van december 1992. Rijkswaterstaat is opdrachtgever en beheerder van omvangrijke infrastructurele werken. Deze instantie probeert nog steeds uit alle macht de gww-markt te controleren.

Ambtenaren van deze uitvoerende dienst ontwerpen bijna alle nieuwe plannen zelf en maken ze besteksgereed. Door het bureaucratisch karakter van deze organisatie verloopt de besluitvorming uiterst traag. Zo wil RWS bijna alle nieuwe zaken die op de markt komen zelf testen. Dat kost veel tijd. Soms worden bedrijven vrijwillig verplicht hun innovatieve idee met ‘collegas’

te delen. Dat werk frustrerend en remmend op nieuwe initiatieven.

Britse bouwbedrijven moeten niet denken dat aantrekken van de economie de oplossing van hun problemen zal betekenen. In de Contract Journal van 10 december staat daarover een niet mis te verstane waarschuwing: “let op de

ken” . Dat heeft betrekking op het verschijnsel dat bankinstellingen de bouwnijverheid mogelijk gaan zien als een paradijs voor koopjesjagers. Gevreesd wordt dat als de bouw uit de recessie komt, banken en financiele instellingen hun aanspraken op onderpanden voor verstrekte leningen zullen doen gelden door deze te gelde te maken. Het gaat in deze gelukkig slechts uitsluitend om ‘gewetenloze banken, zo staat te lezen.

De op-drie-na-grootste producent van cement in Engeland, Rugby, heeft geen ‘directe plannen’ tot eenzelfde beperking van de cementproduktie te komen als de twee grotere, Blue Circle en Castle Cement, zo wordt gemeld in de Construction Weekly van 2 december. Rugby heeft echter gewaarschuwd dat met de deplorabele staat waarin de bouwnijverheid in Engeland zich bevindt, de ontwikkeling van de markt scherp in de ga ten zal woerden gehouden.

Mocht de vraag begin volgend jaar nog eens met 10 tot 15% afnemen datn kan dat aanleiding zijn tot wijziging van dit standpunt. Onderzoek heeft aangetoond dat Rugby en Castle op 85% van hun capaciteit werken. Bij Blue Circle was dit percentage zelfs 80.

De handel in gestolen materieel is onlangs een gevoelige slag toegebracht. In de Construction News van 3 december staat te lezen dat de politie bij een inval in een verlaten bedrijfspand voor ruim f.6 miljoen aan gestolen materieel heeft achterhaald. Drie mannen ter plaatse werden gearresteerd. Drie anderen werden op hun huisadres aangehouden. Tot de vangst behoorde een betonpomp die de vorige dag was ontvreemd. De politie toonde zicht verbaasd dat het materieel was ontvreemd omdat alle gestolen materieel in beginsel goed tegen diefstal was beveiligd.

Het ongeluk met Michigan Avenue Bridge in Chicago, waarbij de zuidelijke klep van de basculebrug van de opleggingen is geschoten is de schuld van de betrokken aannemers. Dit staat in de Engineering News-Record van 14 december. Het is de voorlopige conclusie van het bureau, WJE Associates Inc. uit Northbrook Illinois, belast met achterhalen van de oorzaak van het ongeval. Die is gelegen in drie wezenlijk onveilige omstandigheden bij het uitvoeren van het renovatiewerk. De nieuw aangebrachte vergrendelingen bij het contragewicht waren slecht uitgelijnd waardoor de tegenhoudcapaciteit onvoldoende was. Bovendien stond de aandrijving van de vergrendelingen in bedrijf was de handbediening niet geborgd.

Ten derde stond er spanning op de motoren van de aandrijving en was het bedieningspaneel niet afgekoppeld. De aannemerscombinatie onthoudt zich van commentaar totdat de definitieve bevindingen bekend zijn.

Reageer op dit artikel