nieuws

NVM legt verband verhuisgedrag en aankoopbelasting

bouwbreed Premium

Er bestaat een duidelijk verband tussen de overdrachtsbelasting en de mobiliteit in de woningsector. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit een vergelijkend onderzoek van de NVM blijkt dat in Engeland en Denemarken, waar de belasting respectievelijk 1, en 1,2 procent is, de verhuismobiliteit hoog is. In Nederland, Frankrijk en Belgie, die een hoge belasting kennen (respectievelijk 6, 8 en 12,5 procent) is de mobiliteit laag.

De NVM is voorstander van afschaffing van de overdrachtsbelasting. Erkend wordt echter dat dit niet haalbaar zal zijn.

Zij wijst er wel op dat er al twaalf jaar sprake is van een tijdelijke verhoging van de belasting van 1 procentpunt tot 6 procent. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Het voorstel van de commissie De Kam over de verlaging van de overdrachtsbelasting tot 2 a` 3 procent wordt in dit verband hoopgevend genoemd.

Reageer op dit artikel