nieuws

Kerstmis met Cheryl Studer

bouwbreed Premium

Wie zichzelf (of een ander) regelmatig op een kerst-cd trakteert, doet er goed aan eens te luisteren naar een zojuist uitgebracht plaatje van Cheryl Studer. Deze zeer veelzijdige sopraan zingt gewijde muziek van tien componisten en zij doet dat heel smaakvol. Te beluisteren zijn werken van onder andere Bach, Schubert (Ave Maria), Handel, Mozart, Gounod en Bernstein.

Prachtig vond ik Repentir van Charles Gounod en Jubilate, Amen van Max Bruch. Cheryl Studer wordt begeleid door het London Symphony Orchestra onder leiding van Ion Marin.

Wie voor de feestdagen iets van niveau zoekt, doet een prima keus met deze tijdelijk voordelig geprijsde compact disc.

(DGG 435 387-2) Wilt u helemaal luxueus doen, koop dan de nieuwe uitvoering van Giuseppe Verdi’s La Traviata. De vrouwelijke hoofdrol wordt gezonden door Cheryl Studer, die een verbluffende, schitterend gezongen en gekarakteriseerde Violetta neerzet.

Na haar geweldige Salome is ook dit weer een absolute triomf.

Hoewel Luciano Pavarotti mij soms erg de keel uithangt met zijn aanstellerijen, geef ik mij nu weer graag gewonnen voor zijn krachtige, haarzuiver gezongen vertolking van Alfredo Germont. Geen ordinaire show, maar een bewijs dat Pavarotti, mits in handen van een goede dirigent, nog steeds een fantastische zanger is. Juan Pons geeft met zijn mooie, vol le bariton een fraaie vertolking van de derde hoofdrol, Giorgio Germont, de vader van Alfredo. James Levine laat het Metropolitan Orchestra subliem spelen, zodat deze buitengewoon mooi opgenomen Traviata nu zonder meer als nummer een op mijn lijstje staat.

(DGG 435 797-2, twee cd’s) Uit de Richard Wagner Edition van Philips (vergeet niet om voor een tientje de cd met hoogtepunten uit de tien operas te kopen!) heb ik Lohengrin gekozen om wat nader op in te gaan. De opname dateert van juni 1990 en is daarmee de nieuwste uit de gehele reeks.

De rol van Elsa von Brabant wordt gezongen door Cheryl Studer en, het wordt haast eentonig, ook nu weer zorgt deze zangeres voor een niet te evenaren vertolking. Moeiteloos, stralend en zuiver klinkt haar stem in deze schitterende muziek.

Gabriele Schnaut zingt de andere vrouwelijke hoofdrol, die van de verraderlijke, zwartmagische Ortrud. Schnaut heeft een kolossale stem en bij haar grote sce`ne in de tweede akte liepen mij de rillingen over de rug. Dit moet je gehoord hebben! Haar partner in het kwaad is Friedrich von Telramund, een partij die Ekkehard Wlaschiha op het lijf is geschreven. Schitterend zingend-acterend spuit hij zijn venijn. Als luisterproef moet u zeker de grote sce`ne van Ortrud en Telramund uit de tweede akte nemen. Ongelooflijk!

We houden de titelrol nog over en die wordt vertolkt door de Amerikaan Paul Frey. Eindelijk weer eens een heldentenor met een mooie stem die zijn partij nog aankan ook. Heel fraai ook als hij zacht zingt. De andere belangrijke rollen, die van de Koning en de Heraut, worden prachtig neergezet door Manfred Schenk en Eike Wilm Schulte. De belangrijke koren klinken magnifiek en dirigent Peter Schneider laat het orkest van de Bayreuther Festspiele grandioos spelen. De sfeervolle live-opname is een kunstwerk, zodat als u van opera en/of van Wagner houdt deze tijdelijk in prijs verlaagde uitgave zeker moet proberen.

Een dik tekstboek is natuurlijk bijgesloten.

(Philips 434 602-2, vier cd’s) Ontelbaar zijn de opnamen van de symfonieen van Haydn op cd, zodat het vaak erg moeilijk is om een keus te maken. Een zeer goede greep doet u met de uitvoeringen door het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach onder leiding van Hartmut Haenchen. Voor Berlin Classics heeft deze dirigent verscheidene cd’s met werken van Haydn opgenomen, waarvan ik die met de symfonieen 48, 53 en 85 heb beluisterd. De bijnamen van deze stukken zijn respectievelijk Maria Theresia, L’Imperiale en La Reine.

Haenchen, in Nederland inmiddels bekend door enkele fantastische opera-uitvoeringen in Amsterdam, laat zijn orkest op zeer hoog niveau spelen. Alles klinkt heel levendig en fris, met mooi afgewerkte langzame delen. Het plaatje is ook nog prachtig opgenomen.

Zeker eens proberen.

(Berlin Classics 0110 024)

Reageer op dit artikel