nieuws

Hergebruik kantoor pil voor ziek Amsterdam

bouwbreed Premium

De kantorenmarkt in Amsterdam is ziek. Vraag en aanbod is totaal uit balans.

Alleen door minder nieuwbouw te plegen en door hergebruik van bestaande kantoren wordt de situatie gezonder.

“Het aanbod aan kantoorruimte in de regio Amsterdam per 1 januari 1993 is 550000m2. De opname dit jaar is slechts 250000m2 geweest. Vooral bestaande bouw komt leeg te staan. Daar zit voor de beleggers veel pijn” , aldus ir. J.M.

Kwak, directeur van het Amsterdamse makelaarskantoor De Boer, Den Hartog, Hooft.

Het bedrijf lichtte de ontwikkelingen in de kantorenmarkt van het afgelopen jaar toe en deed een voorzichtige voorspelling.

Van het aanbod aan kantoorruimte staat op dit moment de helft leeg. “De rest is in aanbouw of komt vrij, omdat de huidige huurders vertrekken” , gaat Kwak verder. “De klad zit in de grote transacties, zoals Elsevier die 40000m2 uit de markt neemt. Daarentegen stijgt het aantal transacties die tussen de 500 en 5000m2 liggen.” Het ‘leegstandspook’

treft vooral beleggers. Zij dragen over het algemeen de lasten. Als reactie nemen deze investeerders een afwachtende houding aan als het gaat om het plegen van nieuwbouw. Volgens het makelaarskantoor, dat verwacht dat de situatie eind volgend jaar zal verbeteren, is een oplossing het uit de markt nemen van kantoorruimte. Kwak: “Een wijziging van de functie zorgt voor de afname van ruimte. Aan sloop denk ik niet onmiddellijk.

Er is dan sprake van enorme kapitaalvernietiging. Het ombouwen en renoveren van kantoren tot appartementen of een school zou een goede oplossing zijn.”

Reageer op dit artikel