nieuws

Dijkverzwaring Ooy inzet van kort geding

bouwbreed Premium

De vereniging ‘De Ooyse Dijken’ spant, gesteund door een groot aantal andere actiegroepen, bij de rechtbank in Arhem een kort geding aan tegen het polderdistrict Groot Maas en Waal in Druten.

De vereniging wil het polderdistrict op deze manier dwingen te wachten met de verzwaring van de Erlecomsedijk in Ooy totdat de uitkomsten van het onderzoek van de commissie Boertien officieel bekend zijn.

Vorige week maakte het polderdistrict volstrekt onverwacht bekend de werkzaamheden aan de Erlecomsedijk met onmiddellijke ingang te zullen gunnen. In het najaar besloot het polderdistrict alle dijkverzwaringswerkzaamheden op te schorten totdat de uitslag van de commissie Boertien (ingesteld door de ministers Alders en Maij-Weggen) bekend zou zijn. Die uitslag wordt medio januari verwacht.

Dijkgraaf C. Beeken vindt langer uitstel van de dijkverzwaring onverantwoord. De veiligheid van de aanwonenden loopt gevaar. Jos Ebben, voor zitter van De Ooyse Dijken zegt echter dat het polderdistrict via interne kanalen heeft gehoord dat de commissie Boertien niets nieuws zal zeggen en dat er daarom op de oude voet doorgegaan kan worden met dijkophogingen.

“Wij vragen ons af waarom het polderdistrict in augustus, toen het werk uitgesteld werd, niets heeft gezegd over veiligheid en onaanvaardbaar gevaar. Het is nu ineens een argument en dat klopt volgens ons niet,” aldus Ebben.

De vereniging zal het polderdistrict voor de rechter zeker vragen dit argument nader uit te leggen. De stichting Red ons Rivierenlandschap heeft inmiddels in een brief aan minister Maij-Weggen haar steun aan het kort geding betuigd.

Ook de Bond Heemschut, de Belangenvereniging Behoud Dijkwoningen, de stichting Uiterwaardenpark Maas-WaalMerwede en de Gelderse Milieu Federatie ondersteunen het kort geding.

Niet bekend

Reageer op dit artikel