nieuws

Cat komt met B-serie graaf-laadcombinaties

bouwbreed Premium

Kenmerkend voor de Caterpillar graaf-laadcombinaties in de nieuwe B-serie is de opvallende banaanvormige monoblockconstructie van de dieplepelinrichting.

Met deze bijzondere graafinrichting komen de machines tot opvallende loshoogten, die in vergelijking met de bestaande modellen ongeveer 300 mm groter zijn. Door toepassing van een enkele hefcilinder waarmee ook het aantal hydrauliekslagen en verbindingen werd teruggebracht is het zicht op het graafwerk belangrijk verder verbeterd. Alle vijf modellen, in de vermogensklasse van 50 tot 70 kW zijn uitgerust met dezelfde 4.0 liter Caterpillar 3054 dieselmotor van het type 3054. Deze zou volgens Caterpillar ten opzichte van de vroeger gebruikte motoren ongeveer 50% stiller zijn en daarmee tegemoet komen aan de toekomstige Europese normen ten aanzien van rook- en geluidsemissies. De nieuwe krachtbron maakt in vergelijking met de vorige 3.8 liter motor ruim 200 toeren per minuut, zodat zuiniger wordt omgesprongen met brandstof. De viertraps transmissie met koppelomvorming is aangepast aan het door de nieuwe motor geleverde grotere koppel en motorvermogen. Vierwiel aandrijving, waar de keuze naar uitgaat van 80% van de Europese gebruikers, is standaard op de Cat 438B aan wezig. Voor de kleinere modellen, 416B, 426B, 428B en 436B geldt deze als optie. Load sensing en variabele opbrengst van de hydrauliek is op alle machines te vinden evenals zwaardere pompen met hogere werkdruk waarmee zowel de graaf- als laadinrichting tot bijna 30% hogere prestaties komt. Graafsnelheid, zwenkvermogen en hydraulische acceleratie zijn evenzeer vergroot waardoor de nieuwe graaflaadcombinaties tot gemiddeld zon 15 tot 20% snellere graaftijden komen. Met een snelkoppelsysteem aan de graaf- en laadkant ke de verschillende aanbouwwerkuigen gemakkelijk tegen elkaar worden uitgewisseld.

Reageer op dit artikel