nieuws

Bouw moet gieterij als co-maker serieus nemen

bouwbreed Premium

Het begrip ‘co-maker’ suggereert een gelijkwaardigheid tussen toeleverancier en uitbesteder, die er in de praktijk niet is. Als de bouw gebruik wil maken van de gieterij als ‘co-maker’, moet hij haar serieus nemen en niet willen ‘uitknijpen’.

Dat is de mening van A.F.

Hendrix, directeur van aluminiumgieterij Herumetal BV te Belfeld. Hij zei dit op het symposium ‘Toepassingsmogelijkheden van gegoten metalen elementen in de hedendaagse architectuur’, gehouden door de Faculteit der Bouwkunde van de TU Delft. Volgens Hendrix zou de bouw veel meer gebruik ke maken van geprefabriceerde gegoten elementen. Daarbij moeten de zaken tussen uitbesteder en toeleverancier wel goed geregeld worden.

Hendrix sprak vanuit zijn ervaring met andere takken van industrie dan de bouw. “De praktijk is daarbij, dat de uitbesteder de regels bepaalt. Hij is coach, sponsor en scheidsrechter tegelijk” , zei hij. “Op ‘mekkeren’ staat onverbiddelijk een rode kaart. De uitbesteder heeft het over partnerschap, maar bedoelt, dat hij een partner heeft gevonden waar hij zijn risicos op kan afwentelen. Als er een conjunctuuromslag is vallen de eerste klappen bij de toeleveranciers, omdat zij dachten zich van hun toekomst te verzekeren door te innoveren en te investeren.

Van een echte ‘sharing of interest’ is echter geen sprake en dat is ook nooit het geval geweest. Vaak weten toeleveranciers niet eens voor wie ze werken, als de uitbesteder gebruik maakt van een ontwerpbureau.”

Volgens Hendrix wordt een uitbesteder die alleen maar ‘uit wil knijpen’ door toeleveranciers gewantrouwd. Hij noemde als voorbeeld van zon uitbesteder General Motors in de Verenigde Staten. I.L. de Arriortura, hoofd inkoop bij General Motors, staat onder de toeleveranciers bekend als ‘groot-inquisiteur’.

Herumetal, het gieterij-bedrijf van Hendrix, heeft de laatste jaren flink geinvesteerd in moderne productietechnologie en kan de meest ingewikkelde opdrachten aan. ‘Early involvement’, ‘just in time delivery’, ‘just in time production’ en ‘zero defect output’ zijn vertrouwde begrippen. Herumetal ontving in 1990 het Fokker kwaliteitscertificaat en het ISO-9002 certificaat (als eerste in de branche van het aluminiumgieten).

Onderwijs

Volgens Hendrix wordt er in de bouw onvoldoende aandacht besteed aan de mogelijkheden van gegoten elementen. “Het is onze ervaring, dat architecten en constructeurs vrijwel nooit in gietwerk denken. Het zou goed zijn als er in het onderwijs meer aandacht aan gegoten elementen zou worden besteed. Wij willen daar graag aan bijdragen en van de bouw leren” , aldus Hendrix. “Maar als toeleverancier zijn wij geen 06-lijn. De contacten moeten wel serieus zijn en het moet tweerichtingsverkeer zijn. We heten iedereen welkom die onder die voorwaarden zaken wil doen.”

“Misschien komt de bouw dan wel tot de ontdekking, dat de gieterij-branche meer ervaring heeft met co-making, codesign en co-management dan zij zelf. Wellicht zijn wij dieper doorgedrongen in het proces van innovatie, kwaliteitsbeheersing en marktorientatie’, aldus Hendrix. “Ons beeld van de bouw behoeft in ieder geval verbetering. Mijn ervaring is dat het nodig is voorzichtig te zijn met de bouw, omdat de budgetten door meerwerk worden overschreden en materialen zelden accuraat worden afgeleverd.”

Reageer op dit artikel