nieuws

Bondsraad legt luxe-verbouw aan banden

bouwbreed

De Duitse Bondsraad werkt aan een verbod op de zogeheten luxe-verbouw van woningen. De wet moet volgend jaar ingaan. Eerder schrapte het hooggerechtshof in Karlsruhe enkele beperkende bepalingen.

Vooral in de toegevoegde deelstaten ontstond daarop een vloedgolf aan luxe-verbouwingen waardoor vele huurders hun woning kwijtraakten. De Duitse Huurdersbond, enkele burgemeesters en de Vereniging van Duitse Gemeenten vroegen Bonn eerder maatregelen te treffen. Het bondsministerie voor bouwzaken meende echter dat de toestand er aanmerkelijk minder dramatisch uitzag. De verenigde gemeenten toonden daarop met cijfers aan dat sinds het arrest van Karlsruhe enkele tienduizenden huurders hun woning kwijt waren. Het voorstel van de Bondsraad voorziet in verbouw tot koopwoning wanneer de desbetreffende gemeente daarvoor een vergunning geeft. Die komt alleen af wanneer blijkt dat (

meerderheid van de huurders de verbouwde woning zelf koopt, vervangende woonruimte krijgt of wanneer de eigenaar door nood gedwongen het pand van de hand moet doen.

Reageer op dit artikel